Kultúra

Ismét a Magvető lett az Év kiadója

Idén is a Magvető Kiadó kapta meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) Év kiadója díját.

Idén tizenegyedik alkalommal adták át az MKKE szakmai díjait a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján a Millenárison. Az MKKE tagjai ezúttal is titkos szavazással határoztak a legjobbakról.

Az Év kiadója díjat Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó igazgatója vette át Barna Imrétől, az MKKE elnökétől, valamint Zentai Péter László igazgatótól. A második helyezett a Kossuth kiadó lett, a harmadik pedig a Kalligram Könyv- és Lapkiadó. (Tavaly is a Magvető nyert a megosztott második Európa Kiadó és Kalligram, valamint a General Press előtt.)

Az Év könyvesboltja elismeréseket idén másodszor adták át. A legjobb fővárosi boltnak a Párizsi Nagyáruházban működő Alexandra könyvesház bizonyult, a második az Írók boltja lett, a harmadik pedig a budai Rózsakert bevásárlóközpont Líra könyvesháza. Az Év vidéki könyvesboltja – akárcsak tavaly – a váci Lyra könyvesház lett, megelőzve a szegedi Líra Fókusz könyvesházat és az esztergomi Babits Mihály könyvesboltot.

Szintén vasárnap a könyvfesztiválon adták át a Budai-díjakat, amelyeket az oktatást, nevelést leginkább segítő könyvért, illetve hangzóanyagért évente ítél oda a II. kerületi önkormányzat. A hagyományos, nyomtatott könyvek közül Őri Vilma Magyar értelmező szótár diákoknak című műve (Tinta Könyvkiadó) kapott Budai-díjat. A hangzó médiumok közül a Kossuth kiadócsoport Irodalmi fülbevaló sorozatában megjelent, Mácsai Pál tolmácsolásában hallható Örkény István Meselevelek című darabja lett Budai-díjas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik