Kultúra

A Magvető Kiadó kapta az Év kiadója díjat

Több díjat is átadtak a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon vasárnap.

Idén tizedszer adták át az Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) szakmai díjait. Ezúttal 35 kiadóra érkezett szavazat az egyesüléshez tartozó kiadók részéről. A Magvető mögött a második helyezett megosztva az Európa Kiadó és a Kalligram Kiadó lett, a harmadik pedig a General Press Kiadó. (Tavaly az Európa nyert a Kossuth és a Magvető előtt.)

Szintén vasárnap a könyvfesztiválon adták át a Budai-díjakat, amelyeket az oktatást, nevelést legjobban segítő könyvért, illetve hangzóanyagért évente ítélnek oda. Díjat kapott a Nálatok nőnek-e még égig érő paszulyok? című kétkötetes mesegyűjtemény, amely egy növény- és földműveléshez kapcsolódó meseíró-pályázatra beérkezett legjobb amatőr munkákat tartalmazza. A zsűri a Föld Napja Alapítvány által kiadott két kötet remek írásai, esztétikus külseje és öko-szemlélete miatt ítélte különlegesnek.

Szintén Budai-díjat vehetett át a Petőfi Irodalmi Múzeum, amelynek a Kelettől Nyugatig – Mesélő térképek című interaktív CD-jét ismerték el. A kiadvánnyal a Nyugat folyóirat szellemiségének hátterével lehet kreatív módon megismerkedni.

Az Év vidéki könyvesboltja a váci Líra könyvesbolt lett, az Év fővárosi könyvesboltja pedig az Írók boltja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik