Kultúra

A tévében: nehézségek a cápáktól Bruce Willisen át Libériáig

Nevelési elvek cápáéknál, ismét itt a Beugró, Bruce Willis megint laza, Libériában egy nő teremt rendet.

Tudjuk, a gyerekek élete nehéz, a gyereknevelés szintén nem könnyű, főleg, hogy most már nincs, aki megmondja, mit rontott el a szülő, de az állatvilágban még ennél is kacifántosabb a helyzet – én pl. nem lennék cápabébi, hisz azokban a körökben a testvérféltékenység elég korán és elég radikálisan jelentkezik, elég, ha annyit mondok, hogy az elevenszülő cápa mindig csak egy kiscápát szül meg, egy igen jóllakottat és igen erőset, legalábbis a méhen belül a többieknél erősebbet… Ilyen szélsőséges példákat mutat be a National Geographic az Élet az anyaméhben – Extrém állatok című műsora 21:00-tól.

Az élet szebb oldalát mutatja meg a szintén (újjá)születő Beugró, amely a Viasat3-on, világos, modern díszletek közt jelentkezik ezentúl – indulhat hát a rögtönzött produkció, melyben új játékok láthatóak, valamint a műsor egyben meghallgatássá is avanzsál: egy hatodik tagot keres ugyanis a megszokott ötös, hat jelentkező közül egy tehát a rögtönzéskirályok közé emelkedhet. Az improvizáció 21:15-kor indul. (Senki nem menekülhet a spanyol improvizáció elől!)

Aki viszont inkább a borostás, szakadt pólóban laza szövegeket improvizáló, a csukott ablakon, zárt ajtón beugró karaktereket kedveli, bizonyára szívesen veszi Tony Scott 1991-es akcióklasszikusát, Az utolsó cserkészt, melyben a Bruce Willis és Damon Wayans által megformált alakok keverednek egy sötét ügybe, ki kell nyomozniuk, ki ölte meg Coryt, akit Halle Berry alakít, ejnye. 21:20, Cool TV.

Akinek ez nem elég, és tenne még pár lépést az erőszak és a szex felé, annak Hollywood egyik legbotrányosabb és annak látszódni szerető forgatókönyvírója, a magyar származású Joe Eszterhas írói munkásságának egyik gyöngyszemét, a Jade című filmet ajánljuk, melynek története nyomokban Elemi ösztönt is tartalmaz. Nem egy mai film ez, a CSI Helyszínelők David Carusója még szinte tejfelesszájú kamasz, akinek az arcán még épphogy a legénytoll, fenekén pedig a tojáshéj. Aki nem hiszi el, hogy 1995-öt nem maradt el érdeklődés hiányában, ez a film lesz a bizonyíték (meg a családi beépített szekrényben porosodó céklalila/neonsárga válltöméses zakók). Az időutazás 22:45-kor indul a Viasat3-on.

Végül egy hely, ahol megszületni és élni ugyanolyan nehéz, egy dolog megy könnyen: meghalni. 2006-ban jött el Libéria számára a kiemelkedés lehetősége, amikor is elnökválasztást tartott az ország, mely előtte 14 éven át brutális polgárháborúban szenvedett. Sokéig mindenki a volt futballista George Weah győzelmét tippelte, de végül Ellen Johnson Sirleaf győzőtt – egy asszony. Libéria vaskezű asszonyairól láthatunk tehát egy dokumentumfilmet a Miért éppen demokrácia? című doku-sorozatban, Sirleaf asszony egyébként idén újra bizonyíthatja rátermettségét az elnökválasztáson. 1:40-től az m2-n tehát ez kis politika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik