Kultúra

Virtuális diafilmmúzeum az interneten

Digitális archívum készült Bíró Ferenc egyedülálló diafilmgyűjteményéből.

Az OSA Archívum közreműködésével megvalósult online gyűjtemény a www.diafilmmuzeum.hu portálon tekinthető meg.

Bíró Ferenc nemzetközileg is ritkaságszámba menő diafilm- és diaberendezés-gyűjteményt állított fel és gyarapít a mai napig, mostantól ennek az állománynak a virtuális változata tekinthető meg az interneten, egyszerűen kereshető és áttekinthető formában – hangzott el az archívum csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Miután a 90-es évektől elkezdődött a diafilm reneszánsza, 1998-ban az OSA (Nyílt Társadalom Archívum) és Bíró Ferenc közös kiállítást szervezett a gyűjteményből. A kiállítás hatására az adományok és felajánlások száma megnőtt, az állomány pedig elérte az 5000-es darabszámot. A filmek szkennelését és digitális feldolgozását az OSA a közelmúlt és a jelenkor világtörténelmének egyik legjelentősebb sajtóarchívuma és audiovizuális gyűjteménye) vállalta magára, és egy olyan adatbázist hozott létre, amelyen téma, gyártási év, szerző és cím szerint is kereshetővé tette a filmeket.

A diafilm nem csak gyerekeknek való: már a XX. század elejétől kezdve oktatási célokat szolgált, majd a második világháború után Magyarországon a politikai propaganda eszközévé is vált.

A diafilmmúzeum anyagából a közeljövőben vetítéseket is szerveznek: április 28-án felnőtteknek, május 29-én, a gyereknapon a kicsiknek kerül sor vetítésre színészek tolmácsolásában.

AJÁNLOTT LINK:

A Diafilm Múzeum weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik