Kultúra

A béke-költő Bob Dylan Vietnamban koncertezett

Cenzúrázott dalválasztás, de így is különös zenetörténelmi esemény volt a vasárnapi fellépés.

Nagysikerű és felejthetetlen koncertet adott a világ egyik legismertebb népdalénekese, Bob Dylan vasárnap este az ázsiai országban – adta hírül a BBC hírportálja. A legendás költő-civiljogi aktivista-énekes, akinek dalait himnuszként énekelték azok, akik az 1960-as években tüntettek Amerika Vietnam-ellenes háborúja miatt, először koncertezett a kommunista államban.

A Robert Allen Zimmermanként született 69 éves művész korát meghazudtoló lelkesedéssel és energiával adta elő legnagyobb slágereit, olyanokat mint a Hard Rain’s a-Gonna Fall és a Highway 61, melyekhez természetesen megszólaltatta legendás harmonikáját. Persze nem maradhatott el a gitár és zongora sem a Ho Chi Minh – volt Saigon – városában rendezett koncerten.

A mindössze 8000 férőhelyes egyetemi koncertteremben rendezett eseményen telt ház volt, a közönség többségét olyanok tették ki, akik a még mindig ritkaságnak számító nyugati előadó miatt vettek jegyet. A vietnami fiatalokhoz ma aligha ér el az évtizedekkel ezelötti forradalmi líra. A hangulat ezzel együtt fergeteges volt – idézte a BBC azokat az idősebb koncertezőket, akik éltek az amerikaiakkal folytatott háború idején, és a rádiókon keresztül eljutott hozzájuk a békét hirdető Dylan.

“Bob Dylan zenéje a reményt jelentette nekünk. Művei teret nyertek a politika játékmezein, dalai eszközök voltak a harcban. Békefegyverek a Vietnam elleni rasszista és igazságtalan háborúban” – mondta Tran Long An, a Vietnami Zeneszerzők Szervezetének 67 éves alelnöke a brit hírügynökségnek

Az amerikai énekes fellépése előtt – a kommunista állam képviseletében – a szervezők előzetesen elkérték tőle a koncertlistáját. Jelentések szerint azon nem változtattak semmit, csak a biztonság kedvéért tanulmányozták át.

AJÁNLOTT LINKEK:

www.bobdylan.com
Ki is az a Bob Dylan?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik