Kultúra

Shakespeare és a hip-hop

Márkos Albert 2006 őszén alapította meg a W.H. formációt, hogy megmutassa, hogyan szólnának a legnagyobb drámaíró versei a 21. század zenéjébe ágyazva.

Az együttes neve arra a rejtélyes úriemberre utal, akinek Shakespeare a verseit ajánlotta – „To Mr. W. H” – és akinek kilétéről annyi elmélet látott már napvilágot.

Az egyre nagyobb hírnévre szert tévő zenei projekt eredményeként a szonettek kiadásának 400. évfordulóján, 2009-ben a W.H. megjelentette saját feldolgozásait Shakespeare’s Sonnets címmel.

A bárd örök sorait az együttes énekese, a magyar hip-hop- és jazz-élet meghatározó hangja, MC Sena énekli, szavalja, rappeli és suttogja.

A W.H. április 10-én vasárnap (20.00-kor) a Művészetek Palotája közönsége előtt mutatja be produkcióját, amely a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe Musik, a free jazz, a modern jazz, az abstract hip-hop és a “spoken word” elemeiből áll össze. Az előadásban a vájtfülűek a dalszerzők által elrejtetett zenetörténeti utalásokat is felfedezhetik.

A Művészetek Palotájában adott vasárnapi koncerten Shakespeare sorai eredeti formájukban, angolul hangzanak majd el, ám a versek kéziratainak fotói mellett a magyar fordítás is megjelenik majd a kivetítőn. Az élményt Vajna Balázs vizuális showja teszi teljessé.

 

(Közreműködik: Dagadu Veronika Sena – ének, szöveg, Márkos Albert – cselló, Gryllus Samu – basszusgitár, G. Szabó Hunor – ütőhangszerek, basszusgitár, Vajna Balázs aka VJ Lee Unflyable – vetítés, videotechnika)

AJÁNLOTT LINK:
A W.H. Facebook-oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik