Kultúra

Megegyezett a Sziget és Újpest a nyári zajszintekről

Évek óta zajló birtokháborítási vita zárult le ezzel.

Megállapodást írt alá csütörtökön Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője és Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere a Sziget Fesztivál zajterheléséről.

A megállapodás értelmében a Sziget vállalja, hogy a fesztivál teljes ideje alatt, naponta éjjel 11 óra és reggel 6 óra között betartja a legfeljebb 55 decibelt megengedő zajterhelést, változtatnak a színpadok tájolásán, hangszigetelő sátrakat és hangerő-szabályozókat alkalmaznak, és az éjszakai órákban nem működtetik a nagyszínpadot.

Ha a fesztivál mégis átlépi a megengedett zajterhelési küszöböt, akkor naponta egymillió forint kötbért fizet az újpesti önkormányzatnak. Ha három napon is előfordul a határ átlépése, akkor a kötbér összege 10 millióra emelkedik. A zajterhelést közösen mérik majd.

Újpest önkormányzata 2002-ben indította az első pert a Sziget Fesztivál ellen, de azt első és másodfokon is elvesztette. 2006-ban közvetlenül a bírósághoz fordult, kérve, hogy a Sziget ideje alatt este 10 és reggel 6 óra között tiltsa el a szervezőket mindennemű program rendezésétől. Ez a nemzetközi hírű fesztivál ellehetetlenítését jelentette volna. Az elsőfokú bíróság a keresetet elutasította.

Miután mindkét fél fellebbezett, az ügyben 2009 decemberében hozott végleges ítéletet a másodfokú bíróság. Indoklásában a Sziget fellebbezésében foglaltakkal értett egyet, miszerint a felperes eljárása és az elsőfokú ítélet nem volt jogszerű. A másodfokú bíróság a pert megszüntette, az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, Újpest önkormányzatát pedig a perköltség megfizetésére kötelezte. Újpest ezután a Legfelsőbb Bírósághoz fordult felülvizsgálat kérelemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik