Belföld

Európa lobbizik a Szigetért Tarlósnál

A Yourope elnöke arra kéri a főpolgármestert, ne lehetetlenítse el a fesztivált.

A 64 európai fesztivált tömörítő szövetség vezetője nyílt levelében azt írja: a kulturális szempontból egyedüllálló rendezvény növeli a Tarlós István által irányított „város tekintélyét Európa kulturális térképén”. Az elnök a Yourope nevében arra kéri a főpolgármestert, változtassa meg döntését a Sziget Fesztivál területhasználati díja ügyében – írja az FN.hu.

A díjról szerdán tárgyalt volna Tarlós István a Sziget Kft. ügyvezetőjével, de a megbeszélést a főpolgármester lemondta, és a jövő hétfői vezetői értekezletre hívta be Gerendai Károlyt. A Szigetet sújtó díjról először a múlt héten lehetett hallani, amikor Budapest városvezetése bejelentette, hogy senki nem mentesülhet a területhasználati díj megfizetése alól.

A főváros 2,5 milliárd forintot kérne a szervezőktől egy hétre.

Ingatlanpiaci szakértők szerint piaci alapon az lenne ésszerű, ha a terület bérleti díját a várható nyereséghez kötnék. Ha egy bérbeadó ehhez képest ilyen irreális összeget állapít meg, az leginkább azt jelenti, hogy a bérlőt inkább házon kívül szeretné tudni – tették hozzá.

Egy KPMG által végzett tanulmány szerint a Sziget több mint 3,5 milliárd forint pozitív GDP-hatással bír, 1,4 milliárd forint addicionális adó- és járulékbevételt eredményez, illetve több mint kétmilliárd forint munkajövedelmet generál.

AJÁNLOTT LINK:

Európai kampány a szigetért (Figyelőnet)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik