Kultúra

Esterházy Péter kapta az AEGON Művészeti Díjat

Az író Esti című könyvéért kapta az elismerést, amelyet péntek este vesz át.

A hétfős szakmai zsűri a jelölések összegzése után titkos szavazással döntött arról, ki kapja a 2011-es AEGON-díjat, melyet Esterházy Péter pénteken szűk körben vehet át.
“Esterházy Péter Esti című könyve a 2010-es év legizgalmasabb irodalmi vállalkozása.”, áll a szakmai zsűri indoklásában.

“[Esterházy] Kosztolányi Dezső Esti Kornél-szövegeire rájátszva, azt kifordítva, átértelmezve, nagy írói szeretettel továbbírva beszél saját mesterségéről, az öregedésről, a halálról és a mai életről, Istenről-hazáról-családról. Ez a mű ugyanakkor fontos állomás Esterházy Péter művében. A 60 éves szerző rezignáltan, bölcsen és szellemesen fittyet hány továbbra is a vele szemben támasztott klasszicizálódás elvárásaira. A könyv egy nagy formátumú író számvetése az élettel és az irodalommal.”

A díj sajtótájékoztatóján Esterházy Péter felidézte, hogy amikor egy régi interjúban megkérdezték tőle, melyik elhunyt íróval szeretne beszélgetni, Kosztolányit választotta, mert nagy élmény számára látni, elődje “mit csinált a magyar mondattal”. Esterházy szerint nehéz eldönteni, mi az Esti Kornél műfaja, saját munkájáról szólva azonban azt mondta, hogy az “triviálisan nem regény”, bár a műfaj tekintetében itt sem tudna pontosabbat mondani.

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat és az AEGON Művészeti Társdíjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiugró alkotóművészeti teljesítményeket. Az irodalmi elismerést élő magyar író kaphatja meg az előző évben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért – erről szakmai zsűri dönt.

Részlet a díjazott könyvből itt.

AJÁNLOTT LINK:
Esterházy Péter Aegon Művészeti Díjas (Litera.hu)
Esterházy Péter: Esti című könyve a Polc.hu oldalon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik