Kultúra

“A meseírás frissen tart”

Április 2-án töltötte be hetvenötödik születésnapját Csukás István, aki felnőtteknek szóló könyvet jelentetett meg Mi az adu? címmel.

A kötetben tárcák és portrék mellett egy egyfelvonásos színdarab (Drága sörözés) is szerepel, ez utábbi két kitűnő színésznek, Agárdy Gábornak és Kállai Ferencnek állít emléket.

Az író az MTI-nek adott interjújában elmondta, hogy a jó mese egy kicsit olyan, mint a jó vers: elemelkedik a földtől, csodák történnek benne.

Csukás István úgy emlékszik, meseírói pályáját Kormos István költőnek, szerkesztőnek köszönheti.
“Fülön csípett az Ifjúsági Kiadóban, hogy tessék gyerekeknek is írni. Neki köszönhetem első mesekönyvemet, az Egy szürke kiscsacsit. Már ebben is szerepeltek egyébként a később nagyon híressé vált macskák, Mirr Murr és Oriza Triznyák.”

Az író azt mondta, nagyon sokat köszönhet a gyerekirodalomnak, hiszen általa ismert meg különféle műfajokat, vagy például a filmet, hangjátékot. “A meseírás frissen tart. Össze kell szednem magam, hiszen a gyerekek végtelen képzelőerejével kell versenyeznem.”

Csukás István kedvenc figurájaként Pom Pomot említette. “Persze ő is képzelt lény, akárcsak Radírpók vagy Festéktüsszentő Hapci Benő. A Pom Pom meséi azért a kedvencem, mert végre egy olyan történetet írtam, amelynek nem egy kisfiú, hanem egy kislány a főszereplője, aki nagyon lassan megy iskolába, és közben mindenfélét képzel.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik