Kultúra

A tévében: sajtlövedék, álfagyireklámok, szexguru

A bolondok napján őrült témák kerülnek terítékre, a 'magyarfocitól' a magyarországi bivalyrezervátumig.

Ma szokás mindenféle igazinak tűnő álhírekkel teleszórni a lapokat, a híradókat, portálokat, és hát ez a műsor is blöffnek,ugratásnak tűnik, pedig tényleg létezik: azt vizsgálja, hogy a sajt használható-e lövedéknek. Jó, a Mítoszirtók (azaz magyar keresztségében Állítólag…) rendre ilyen ügyekkel foglalkozik, de azért ez már kissé több a soknál – és akkor még a bizonyításról/cáfolatról még nem is beszéltünk. Elképzelem a forgatási nap utáni újságcímeket: Halálos fejsérülést okozott a macisajt a tévéfelvételen! (vagy) Elsült a trappista! (esetleg) Eggyel több lyuk a Pannóniában! A konyhai mítoszok felégetésének műveletét a Discovery Channelen 19:00-tól láthatják.

Van azért humorérzéke a magyar focinak, épp bolondok napjára tenni a Fradi-Dózsát, oppárdon, FTC-Újpestet… Magyar klubfocimeccset akkor sem ajánlanék, ha az összes többi csatorna Ilkei Csaba Hírháttér című érdekvédelmi magazinjának 1986-es évfolyamú ismétlését adná, de ezen a napon egy kakukktojás belefér. A Fradinál a humoros kedvű új elnök Orosz Pál azt mondta „A játékosok fognak kapni fizetést”, és a Gázművekkel kezdi a tárgyalást „Nem azért, mert nincs gáz, gáz az bizony van...”. Egyszóval megint nincs pénz, csak a rangadó, amely még a 80-as években is szórakoztató időtöltés volt, később viszont már polgárháborús hangulatidéző. Tudják mit, nézzenek, szagoljanak, hallgassanak bele, innen nézve a hollandok elleni 3-9 Barcelona szintű foci lesz. 19:00, Duna TV.

A magyar focit idézi a Duna II. Autonómia műsorának címe: A lomha jószág. Ámde ez a dokumentumfilm a kápolnapusztai bivalyrezervátumról szól, arról ahogy megmentjük a kihalás szélén álló fajt (nem tudom nem ideidézni a tartalomismertető vonatkozó mondatát: „A nálunk évszázadok óta kihalással fenyegetett faj fennmaradását az utóbbi években a nemzeti parkok felkarolták.” Tényleg fel lehet karolni a fennmaradást? Vagy csak az ügyét?) Amúgy a bivaly teje fontos alapanyag, abból készül a mozzarella – halló, én már várom az első kápolnapusztai mozzarella megjelenését a sarki közértben (tehéntejből teljesen más íze van, pontosabban egyáltalán nincs íze). 20:50-kor indul a sárdagasztás.

Szintén egy tejet tartalmazó édesipari termék reklámjának tűnik, mégis inkább a Dirty Harry második részének mondható A Magnum ereje. A Clint Eastwood által megformált nyers, enyhén rasszista zsaru épp fel van függesztve, mármint állásából, de mivel ölik az alvilágot rakásra, Harry Callahan nem tud tétlen maradni, és immár az esélyegyenlőség jegyében nyújtja bárkinek etikailag vitatható módszereit. Egy falat San Franciscó-i paranoia 1973-ból 21:00-tól a Filmmúzeumon.

Végére maradt A guru című film, rendezője Daisy von Scherler Mayer, ám senki ne gondoljon pszichedelikus absztrakt expresszionista filmetűdre, a szép nevű alkotó többi filmjének címe elég árulkodó: Ez ám a buli vagy Madeline, a csínytevő csitri. Egyszóval vígjáték ez, méghozzá romantikus: az indiai tánctanár Ramu Gupta Amerikába igyekszik a nagy üzlet reményében, de csalatkoznia kell – egy ideig. Mert feltalálja magát, szexguru lesz New Yorkban. Az európai bölcseleti tudomány hagyományaihoz csatlakozó alkotás szereplői közt ott van Marisa Tomei is, és Bollywood, az indiai film stiláris jegyeire is számítanunk kell ebben a 22:55-kor a Viasat3-on kezdődő filmben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik