Kultúra

Lezajlott a Magyar Drámaíró Verseny

A szakmai zsűri által odaítélt első díjat Zelei Miklós A sivatag rózsája című darabja kapta.

A Békés Megyei Jókai Színházban megtartott eseményen a közönség díját Karafiáth Orsolya Godzillája kapta.

A három meghívott szerzőnek – Karafiáth Orsolyának, Kiss Ottónak és Zelei Miklósnak – a Magyar Nemzet szombati számában megjelent, Cunami áldozata lett a magyar paprika című írása szolgált alapul. A péntek este kisorsolt cikk egy a szökőár által elpusztított japán kísérleti telepről szól, amelyen hét éve termesztettek részben magyar védjegybejegyzésű paradicsompaprikát.

A szombat reggelre elkészült művek bemutatóját a színházi világnapon, vasárnap este tartották. Zelei Miklós nyertes művét, A sivatag rózsáját, amely egy “hungaronemzetközi konszern mintaprojektjei” közé vezette a nézőket, Szalma Dorotty Bécsben élő szabadúszó rendező vitte színre.

Karafiáth Orsolya A Godzilla című zenés egyfelvonásosában – amelyet Szalay Kriszta rendezett – egy Japánban működő laboratóriumban Ottó, az őrölt tudós paprikás csirkével akarja magyarrá változtatni az emberiséget. Tevékenysége azonban Godzilla megteremtéséhez és Elvis Presley feltámadáshoz vezet.

Kiss Ottó Várakozók címmel írt darabot, amelyet Nagy Viktor, a Győri Nemzeti Színház volt vezetője állított színpadra. A mű egy pályaudvaron játszódik, ahol a vonatok sohasem állnak meg, a becketti helyzetben pedig az utasok közt sok téma felmerül, például a magyar paprika japán pusztulása is.

A zsűri által kiosztott egyéb díjak:
Legjobb rendezés: Nagy Viktor (Várakozók)
Legjobb női színész: Tarsoly Krisztina (A Godzilla)
Tegjobb férfi színész: Tege Antal (Várakozók)
Legjobb női mellékszereplő: Szilágyi Annamária (A sivatag rózsája)
Legjobb férfi mellékszereplő: Presits Tamás (A Godzilla)

AJÁNLOTT LINK:
A Békés Megyei Jókai Színház weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik