Kultúra

Idén is Békéscsabán lesz a drámaíróverseny

A három meghívott szerzőnek egy friss újságcikk alapján fél nap alatt kell egyfelvonásos színdarabot írnia március utolsó hétvégéjén.

Idén 16. alkalommal rendezik meg a Magyar Drámaíró Versenyt, és a rendezvénynek másodszor ad otthont Békéscsaba. Az idei eseményre Karafiáth Orsolya, Kiss Ottó és Zelei Miklós kapott meghívást, akik más irodalmi műfajokban már bizonyítottak, de a dráma területén még nem mutatták meg a tudásukat. A szervezők a meghívással inspirálni szeretnék a három szerzőt – mondta a Független Hírügynökségnek Fekete Péter, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója.

A nyitónapon, március 25-én, pénteken este a színház esti előadása előtt sorsolják ki a csapatokat, amelyekben a szerzők mellett egy-egy rendező és színészek kapnak helyet. A készülő villámdrámák témáit a Magyar Nemzet című napilapban másnap megjelenő 10-12 cikk közül sorsolják ki. A három szerző feladata, hogy a kapott témát szombat délig egy egyfelvonásos dráma formájában kidolgozza. Amint a rendező és a színészek kézhez kapják a szöveget, azonnal elkezdenek próbálni. A kész színpadi változatokat mindhárom csapat vasárnap este mutatja be a közönségnek, és akkor dől el, hogy ki nyeri az idei Magyar Drámaíró Versenyt – tette hozzá Fekete Péter.

A háromnapos rendezvény alatt a közönség szombaton már a próbafolyamatokat is megnézheti, és a színház honlapján is folyamatosan tájékoztatást adnak majd a verseny állásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik