Kultúra

Magyar dokumentum- és rövidfilm-fesztivál Los Angelesben

A hétvégén megkezdődött a Második Los Angeles-i Magyar Dokumentum- és Rövidfilm Fesztivál a Dél-kaliforniai Egyetem Filmintézetének Ray Stark Filmszínházában.

A tíznapos eseménysorozat nyitónapján, pénteken a közönség Szirmai Márton Szalontüdő és Tóth Péter Pál Muzsikás történet -– a Muzsikás együttes 35 éve című filmjeit láthatta. A vetítés előtt Alessandro Ago intézeti igazgató azt hangsúlyozta, hogy a fesztiválon bemutatásra kerülő magyar dokumentumfilmek olyan korrajzokat mutatnak be, olyan társadalmi problémaköröket boncolgatnak, amelyek Magyarország határán kívül is méltán számíthatnak sikerre.

A Los Angeles-i magyar főkonzulátus által kezdeményezett és megszervezett fesztivált a Dél-kaliforniai Egyetem mellett a Wende Múzeum, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház és a Los Angeles-i Délkelet-európai Filmfesztivál támogatta. Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul köszönetet mondott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kulturális Államtitkárságának, valamint a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesületének és a Magyar Filmművész Szövetség Dokumentumfilm Szakosztályának a filmek válogatásáért, és a fesztivál megvalósításában való közreműködésért.

A filmfesztivál kínálatában szerepel Gulyás János Civil jelentés, Kisfaludy András Kalef, a Moszkva téri galeri, Mohi Sándor Imádság, Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza Hol zsarnokság van, Litauszki János Cérnaszálon, Moharos Attila Székelyföldi szolgasorsok, Nordin Eszter Ó, ez a show, Sós Ágnes Láthatatlan húrok, Kardos Sándor Metamorfózis, Almási Tamás Az út vége, Papp Zsigmond Gábor Magyar retró, a Debreceni Filmstúdió „…és belegyökereztek Debrecenbe…”, idősebb és ifjabb Dr. Tankó Béla munkássága című filmjei.

A fesztivál vetítéseit a megnyitó után a Los Angeles-i Wende Múzeumban és az Egyesült Magyar Házban tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik