Kultúra

Megvannak a Schwajda György-drámapályázat nyertesei

Az első díjat megosztva egy "szocio-operett" és egy Tolsztojról szóló darab kapta.

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megtarott ünnepélyes díjátadón a megosztott első díjat – és az azzal járó 600-600 ezer forintot – Albert Csilla kecskeméti tanárnő és Mikó Csaba gödöllői lapszerkesztő, író vehette át A fényes tisztás, illetve Földrengés a mennyországban című darabjaikért.

A tavaly ősszel meghirdetett pályázatra összesen 232 alkotás érkezett, melyeket egy öttagú bizottság értékelt. A műveknek Schwajda György 1978-ban írt egyfelvonásos abszurd drámájára, a Csodára utalva tartalmaznia kellett a “csoda” motívumot.

Rátóti Zoltán színidirektor az öttagú zsűri által meghozott döntés ismertetése előt Schwajda Györgyről, a magyar színháztörténet meghatározó személyiségéről emlékezve megígérve, hogy amíg ő lesz a kaposvári színház igazgatója, addig minden évben lesz drámapályázat is.

Albert Csilla A fényes tisztás című drámájának főszereplője Lev Tolsztoj, és a mű a szolidaritásról szól, ami a szerző szerint minden korban aktuális.

A Földrengés a mennyországban-t Mikó Csaba “hétköznapi csodáról” írta arról, hogy egy fiatalember azt gondolja, létrejöhet egy általa elképzelt világ, amelynek aktív részese lehet.

Rátóti Zoltán újságírói kérdésre elmondta: már elkészült a színház jövő évadra szóló műsorterve, amelybe így nehéz beilleszteni a nyertes műveket, de a felolvasószínházi programban biztosan bemutatják a két drámát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik