Kultúra

A tévében: tömeggyilkosságok és végítélet

Csak derűsen, még ha a múlt, a jelen és a jövő nem is tűnik a legrózsásabbnak. De tavasz van.

Mi, magyarok nem arról vagyunk híresek, hogy nagyon érdeklődnénk a határainkon túli események iránt, és e törekvésünk elé a tévéink sem görgetnek túl sok akadályt. Ma, amikor Duna TV megünnepli a „Lengyel-Magyar Barátság Napját”, kitekinthetünk a lengyel filmművészet mai állapotára. Mert a lengyel film újabb lendületet kapott, hasonlóan a román filmhez, egyébként a szlovák film is nemsokára meglepetésekkel szolgál – a magyar film általános helyzetét most hagyjuk, inkább nézzük meg a Kábulat című filmet 2008-ból, egy zűrzavaros, tarka forgatagot, ahol mindenki problémákkal küszködik, de talán az összefogás, a másik megismerése segíthet túllépni a problémákon. Kis kulturális kitekintés 21:00-tól.

De kezdhetjük a napot egy „jó ismerőssel” is, bárcsak sosem ismertük volna. A nácik legfőbb zsidóügyi felelőse, a magyarországi zsidók deportálásának elméleti kidolgozója (a gyakorlatban a csendőrség állt a rendelkezésére), a Végső megoldás kidolgozója és végrehajtásának felügyelője, Adolf Eichmann, ahogy sokan tudják, megúszta a háború utáni felelősségre vonást. Három évig favágóként bujdosott, majd Argentínába szökött. 1960-ban talált rá három izraeli ügynök – az ügy folytatása a Nácivadászok következő epizódjában, a National Geographicon, 21:00-tól.

Az m1 is gondolt a magyar-lengyel barátságra, itt Andrzej Wajda Katyn (kiejtése katiny, inkább ezt illik használni, mint az oroszos katyint) című filmje lesz látható. A német-szovjet megegyezés abszolút kárvallottja Lengyelország, a második világháború egyik legtöbbet szenvedett országa volt. Ennek szimbolikus eseményeként is felfogható a katyni mészárlás, ahol a szovjetek kivégezték a fogságba esett lengyel tisztek nagy részét, mivel a lengyel értelmiségiek egyben tiszti rangot is kaptak a lengyel hadseregben, így a foglyok kivégzésével a lengyel értelmiség színe-javával lehetett végezni, ahogy az Sztálin terveiben szerepelt. Köztük volt Wajda apja is, egyáltalán minden harmadik lengyel család érintett a tragédiában,melyben 15-22 000 tisztet végzett ki az NKVD, a KGB elődje. Wajda 2007-ben filmmel emlékezett meg az áldozatokra, ezt láthatjuk 21:45-től.

Ennyi múltidézés után nézzünk szét kicsit a jeleben is, nem mintha olyan derűs lenne a kép, legalábbis Borsodban, ahol Nagy István két pártfogó felügyelet alatt álló fiatalt mutat be. Az egyikük szegénységben él, a másikuk pedig szeretet nélküli csonka családban – a jövő nem túl rózsás egyiküknek sem. Kilátástalan, semmibe vett generációk, akikkel az állam nem képes törődni, nem képes a problémáikkal szembenézni, reagálni, állampolgárok, akikkel államuk nem tud foglalkozni. Mi lesz így? Sorsod Borsod, 22:56, Duna TV.

Múltbéli bűnök és nem túl rózsás jelen után – végítélet. Az RTL Klubon immár az ötödik részét láthatjuk Az angyalok háborúja című horrornak, melynek kulcsa a Biblia utolsó könyve, a Jelenések könyve. Misztikus horror lefekvéshez a legjobb, de legalábbis erőt ad a másnaphoz – a filmet 23:40-től vetíti a csatorna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik