Kultúra

A tévében: tömeggyilkosságok és végítélet

Csak derűsen, még ha a múlt, a jelen és a jövő nem is tűnik a legrózsásabbnak. De tavasz van.
Korábban a témában:

Mi, magyarok nem arról vagyunk híresek, hogy nagyon érdeklődnénk a határainkon túli események iránt, és e törekvésünk elé a tévéink sem görgetnek túl sok akadályt. Ma, amikor Duna TV megünnepli a „Lengyel-Magyar Barátság Napját”, kitekinthetünk a lengyel filmművészet mai állapotára. Mert a lengyel film újabb lendületet kapott, hasonlóan a román filmhez, egyébként a szlovák film is nemsokára meglepetésekkel szolgál – a magyar film általános helyzetét most hagyjuk, inkább nézzük meg a Kábulat című filmet 2008-ból, egy zűrzavaros, tarka forgatagot, ahol mindenki problémákkal küszködik, de talán az összefogás, a másik megismerése segíthet túllépni a problémákon. Kis kulturális kitekintés 21:00-tól.

De kezdhetjük a napot egy „jó ismerőssel” is, bárcsak sosem ismertük volna. A nácik legfőbb zsidóügyi felelőse, a magyarországi zsidók deportálásának elméleti kidolgozója (a gyakorlatban a csendőrség állt a rendelkezésére), a Végső megoldás kidolgozója és végrehajtásának felügyelője, Adolf Eichmann, ahogy sokan tudják, megúszta a háború utáni felelősségre vonást. Három évig favágóként bujdosott, majd Argentínába szökött. 1960-ban talált rá három izraeli ügynök – az ügy folytatása a Nácivadászok következő epizódjában, a National Geographicon, 21:00-tól.

Az m1 is gondolt a magyar-lengyel barátságra, itt Andrzej Wajda Katyn (kiejtése katiny, inkább ezt illik használni, mint az oroszos katyint) című filmje lesz látható. A német-szovjet megegyezés abszolút kárvallottja Lengyelország, a második világháború egyik legtöbbet szenvedett országa volt. Ennek szimbolikus eseményeként is felfogható a katyni mészárlás, ahol a szovjetek kivégezték a fogságba esett lengyel tisztek nagy részét, mivel a lengyel értelmiségiek egyben tiszti rangot is kaptak a lengyel hadseregben, így a foglyok kivégzésével a lengyel értelmiség színe-javával lehetett végezni, ahogy az Sztálin terveiben szerepelt. Köztük volt Wajda apja is, egyáltalán minden harmadik lengyel család érintett a tragédiában,melyben 15-22 000 tisztet végzett ki az NKVD, a KGB elődje. Wajda 2007-ben filmmel emlékezett meg az áldozatokra, ezt láthatjuk 21:45-től.

Ennyi múltidézés után nézzünk szét kicsit a jeleben is, nem mintha olyan derűs lenne a kép, legalábbis Borsodban, ahol Nagy István két pártfogó felügyelet alatt álló fiatalt mutat be. Az egyikük szegénységben él, a másikuk pedig szeretet nélküli csonka családban – a jövő nem túl rózsás egyiküknek sem. Kilátástalan, semmibe vett generációk, akikkel az állam nem képes törődni, nem képes a problémáikkal szembenézni, reagálni, állampolgárok, akikkel államuk nem tud foglalkozni. Mi lesz így? Sorsod Borsod, 22:56, Duna TV.

Múltbéli bűnök és nem túl rózsás jelen után – végítélet. Az RTL Klubon immár az ötödik részét láthatjuk Az angyalok háborúja című horrornak, melynek kulcsa a Biblia utolsó könyve, a Jelenések könyve. Misztikus horror lefekvéshez a legjobb, de legalábbis erőt ad a másnaphoz – a filmet 23:40-től vetíti a csatorna.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

BERLIN, GERMANY - AUGUST 24:  Defense Minister Ursula von der Leyen (CDU) arrives for the weekly German federal Cabinet meeting on August 24, 2016 in Berlin, Germany. High on the meeting's agenda was discussion of federal policies towards civil defense.  (Photo by Adam Berry/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.