Kultúra

A tévében a hétvégén: kovbojok, Afrika, zombik

Körbeutazzuk párszor a Földet, Amerikában marhát terelünk colttal, Afrikában szenvedünk, itthon hazudunk és kézilabdázunk.

Szombat

A múltkor hosszú hétvégénk volt szép idővel, most rövid lesz rossz idővel – ez így a legjobb mindenkinek. De azért erre az munkanappá avanzsált szombatra j sok filmmel készültünk az estére (emlékszünk még a nem szabad szombatokra?).

Az első filmünk rögtön egy színházi előadás, a Csiky Gergely: Buborékok című darabjának 2005-ös előadását nézhetjük meg – a polgári középosztály hazugságaival tisztban lévő, de pálcát mégsem törő Csiky nem lett magyar Ibsen, de azért jó kis darabokat hozott össze. Témája most is a vágyak és a valóság közti szakadékot nem érzékelő, felelőtlenül költekező polgárságot megszemélyesítő család – a bedőlő devizahitelesek országában ennek aktualitásáról nem kell különösebb érvrendszert összetákolni. A 2005-ös felvétel a Nemzeti Színház produkcióját örökítette meg, Molnár György és Jordán Tamás rendezését, és többek közt az immár átvett Kossuth-díjjal is rendelkező Blaskó Péter, Udvaros Dorottya, Stohl András vagy Hollósi Frigyes látható benne 19:00-tól a Duna TV-ben.

A britek nagy francok, képesek ismeretterjesztő filmet csinálni a szigetország történetéről úgy, hogy a jégkorszakot is angol vívmánynak tüntetik fel, mely aztán világkarriert csinált. Tony Robinson fogja kézen a nézőket, és mutatja meg a gleccserek és a jég által tereprendezett Skóciát, az északi tóvidéket, és számos, rejtett szépséget. A Nagy-Britannia születése: Jégkorszak 20:00-kor kezdődik a National Geographicon.

1993 olyan tapasztalatot hozott az amerikai külpolitikának, amely hosszú távon kihatott a világ csendőrének Afrika-taktikájára (ami aztán egy év múlva 800 000 ember életébe került Ruandában). A Clinton-adminisztráció megpróbált félszívvel kiállni elvei mellett, és közbeavatkozni a szomáliai polgárháborúban, de a Mohamad Farrah Aidid hadúr elleni akció balul sült el – két helikopter zuhant le, többen meghaltak, fogságba kerültek. Az ő kiszabadításukra indult akció végül véres csatározásba torkollott sok-sok szomáliai és pár amerikai-maláj-pakisztáni halottal. A nem túl sikeres akcióról Ridley Scott egy visszaemlékezést átültetve készített filmet, A sólyom végveszélyben-t – tipikus amerikai produkció sztárokkal Ewan McGregortól Orlando Bloomon át Sam Shepardig 22:40-től az RTL Klubon.

Igazi klasszikus Steve McQueen és Dustin Hoffman főszereplésével a Pillangó, amely egy börtönszökés története. A filmet az a Franklin J. Schaffner rendezte, aki A majmok bolygóját, és A tábornok című filmért 1971-ben Oscart kapott. A filmért McQueent Golden Globe-ra jelölték, ő alakítja azt a Henri Cherriére-t, Pillangót, akiek önéletrajzi, tehát megtörtént eseményt elbeszélő regénye a film forgatókönyvének alapja. A Pillangót 23:00-tól játssza a Story4, majdnem három órán át.

Végül, ha már Amerika, öncsalás, sztárok kerültek a képbe, mindezt egyben kínálja a San Fernando völgye – Harlan kovbojnak képzeli magát ezért sokszor hazudozik, veszélyes helyzetekbe kerül, hisz a igazi cowboynak magasztos és tűzön-vizen át képviselt elvei vannak. Amikor pedig rátalál élete nőjére, megint csak a magasztos eszmék szerint akar cselekedni, nem törődve olyan akadályozó tényezőkkel, mint a nő apja… Harlant Edward Norton alakítja, aki nem szokta üresen hagyni az arcát és a vásznat, ha már ott van. Egy jó színészi alakítás tehát máris biztos, a többi 23:10-től a TV2-n ellenőrizhető le.

Vasárnap

Kezdjünk ezen az egy szál pihenőnapon egy kézilabdameccsel, a már továbbjutott Győr a már továbbjutott Larvikot fogadja a kézilabda BL középdöntöjének utolsó körében. Egy 10 gólosnál nagyobb itthoni vereség esetén a Győr csak második, tehát szinte biztos, hogy első lesz a csoportjában, na meg remélhetőleg élvezetesen és eredmányesen játszó csapat ezen a meccsen is, amely 18:00-tól a Viasat3-on lesz látható.

Kedvelt fogás a filmekben két ember összebilincselése és együttes menekülésük (és persze torzsalkodásaik), kalandjaik lejegyzése. Ez történt 1988-ban Robert De Niróval és Charles Grodinnal is az Éjszakai rohanásban is, amikor is az előbbi százezer dollár vérdíj fejében hurcolná magával az utóbbit New Yorkból Los Angelesbe. Martin Brest rendező olyan filmeket rakott össze, mint a Beverly Hills-i zsaru, a Ha eljön Joe Black, az Egy asszony illata 1992-ből – érez tehát valamit. Hogy most milyen volt a szimata, azt 21:00-tól a Filmmúzeumon bírálhatjuk el.

Varró Dániel halhatatlan limerickje örökít meg egy kis történetet: Volt egy úr, lakhelye Mozambik/ fenéken harapták a zombik/ Faggatták: „Nagyon fáj?”/ Azt mondta: „Ugyanmár. /Eleve is volt már azon lik.” De kik is azok a zombik? A kérdésben többen George A. Romerót kérdeznék meg elsőként, hisz ő a zombifilmek pápája, de Az igazság nyomában című sorozat a National Geographic csatornán megpróbál a dolog valósághátterével tisztáb kerülni. Aki tehát nem hisz a lassan tántorgó élőhalott-verzióban, mert érzi, az igazság odaát van, ne habozzon, kapcsoljon 21:00-kor a zombizónába.

Az ő valódiságához viszont kétség sem fér: Billy, the Kölyök igazi revolverhős volt – vadnyugati bűnöző, aki 21 évesen halt meg, miután 21 ember életét oltotta ki. (Spoiler!!) Gyilkosa Pat Garrett bölényvadász volt. (Spoiler vége.) A Robin Hood-figuraként is tisztelt bandita életéről A vadnyugat című ismeretterjesztő sorozat mondja el a tudhatót 21:55-től a Spektrumon.

Végül jöjjön egy dráma, Afrikában vagyunk, fondorlatos krimi készülődik, ami nem meglepő, hisz John Le Carré, a politikaikrimi-írás koronázatlan királya ül az alaptörténet vezetőülésében a kormánynál. A rendezői székben pedig Fernando Meirelles, Az isten városa alkotója, aki most sem tagadja meg önmagát, és csodálatosan komponált képekben beszéli el a csúnya történetet. Szépek a színészek is Ralph Fiennes és az óriásit alakító Rachel Weisz (2006-os női mellékszereplőnek járó Oscart kapott érte). Igen, ez Az elszánt diplomata, egy olyan gesztus, amit a lelkiismeret-furdalástól szenvedő Nyugat szokott időről-időre dedikálni a reménytelenül szegény, zűrzavaros és cserben hagyott Afrikának – 22:15-től a Duna TV-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik