Kultúra

Nagy bajban a Nemzeti Múzeum

Teljesítőképessége határára ért az intézmény Csorba László főigazgató szerint. A múzeum ezentúl keddenként is zárva tart.

Az utóbbi két évben a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) költségvetésének összesen negyedét vonta el, illetve zárolta a kormányzat, mondta el az MTI-nek Csorba László.

Március 21-től a szokásos hétfői szünnap mellett keddenként is zárva tart, október 15-től 2012. március 15-ig pedig bezár a Kelet és Nyugat határán – A magyar föld népeinek története Kr. e. 400 000 – Kr .u. 804-ig című kiállítás. Ezen időszakban a Lapidárium – Római kőtár sem fogad látogatókat., a XXIX. Sajtófotó kiállítás viszont keddenként is látogatható lesz.

“A legfontosabb érték a munkahelyek megmentése, az állások megtartása. Ez ugyanakkor nem csak az emberiesség parancsa: a múzeum jövőjét is akkor szolgáljuk a legjobban, ha igyekszünk megőrizni azokat a munkatársakat, akiknek tudása az intézmény legértékesebb kincse. Így alakult ki az a döntés, hogy a nyitva tartást korlátozzuk.”

A főigazgató beszámolója szerint az idei zárolás névértéken 176 millió forint, de mivel a múzeumnak olyan tevékenységeket is korlátoznia kell, amelyek bevételt termelnének, összesen 216 millió forint elvesztését kell kigazdálkodniuk.

“Ma már az Alapító Okiratban előírt feladataink ellátása van veszélyben, mert a zárolás elvonja a hozzájuk tartozó pénzügyi forrásokat. Ha pedig nem tudjuk ellátni alapfeladatainkat, akkor tragikus fejlemény következik be: megszakad a nemzeti kultúra működtetésének folyamatossága” – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

AJÁNLOTT LINK:
Teljesítőképessége határán a Nemzeti Múzeum az újabb zárolással (Kultúra.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik