Kultúra

Fütyülök az egészre [filmpremier]

A román új hullám újabb neorealista gyöngyszeme kerül most a mozikba egy szabadulás előtt álló fiatal fiúról.

A fokozatosan kibomló történet a fiatalkorúak börtönében játszódik, egyszerű barakkok, betonudvar és meszelésre váró gyümölcsfák között. Silviunak alig két hete van már csak a szabadulásig, ám váratlanul megtudja, hogy anyja hazatért pár napra Olaszországból, és magával vinné szeretett kisöccsét.

Egészen apró jelekkel indul az értelmes, magán mindig uralkodó srác zuhanórepülése. A tiltott zónába megy meglesni, kivel megy haza öccse a látogatás után, illegális telefonbeszélgetést intéz, de képes az őt szolgájává kikiáltó fogvatartott társának kínzását eltűrni, nehogy újabb éveket kelljen leülnie.

Ám amikor a látogatóba érkező anyjával váltott néhány mondatból fény derül a valóságra – az anya feltehetően régóta prostituáltként dolgozik kint, Silviut pedig hazaküldte Romániába, amikor potenciális partnerre talált –, érthetővé válik traumája és félelme: nem akarja, hogy kisöccse ugyanerre a sorsra jusson. A tizennyolc éves fiúval még egy sorsdöntő dolog történik: beleszeret a terepmunkát végző szociológushallgató lányba, aki a kinti életre felkészítő interjúztatásban vesz részt. Ez a két dolog együtt kényszeríti rá egy súlyos lépésre.

Az elmúlt évtizedben megszületett új román filmes hullám e darabját a Berlini Filmfesztivál zsűrije nagydíjjal jutalmazta. Nem csoda. Florin Şerban őszinte, nyers, dokumentarista stílusban forgatott alkotása a filmidő előrehaladtával elképesztő feszültséget, mélységet és finomságot produkál. Kevés szóval és cselekvéssel, eszköztelen színészi játékkal avat be egy újrakezdés előtt álló, de már súlyosan elrontott élet drámájába, és még arra is képes, hogy a legsötétebb pillanatban is felhívja a figyelmet a lehetőséget emberi méltóságunk fenntartására.

Eu când vreau să fluier, fluie – színes, feliratos, román-svéd filmdráma. 2010. Rendezte: Florin Şerban. Szereplők: George Piştereanu (Silviu), Ada Condeescu (Ana), Mihai Constantin (börtönigazgató), Clara Vodă (Silviu anyja), Laurenţiu Bănescu, Marian Bratu (Silviu öccse), Chilibar Papan (Medve), Mihai Svorişteanu (Soare), Cristian Dumitru (Szőke). 94 perc. Forgalmazó: Cirko Film.

Hazai bemutató: március 17.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik