Kultúra

Kultúrával, sporttal és petícióval a Tűzraktérért

Három kezdeményezés is elindult az interneten a budapesti Tűzraktér kulturális befogadótér megmentéséért.

A civilek hétfőn futással és biciklizéssel, másfél héttel később kulturális fesztivállal, valamint egy online petícióval is tiltakoznak az ellen, hogy a VI. kerületi önkormányzat távozásra szólította fel a Tűzrakteret működtető alapítványt és pályázatot írt ki a Hegedű utcai épület bérbeadására. A résztvevőket délután fél 3-ra várják a Tűzraktér épületébe, ahonnan együtt indulnak el 3 órakor a Városligetbe. Ott kerékpáremeléssel és csatakiáltással ér véget az akció, majd közösen térnek vissza a Tűzraktérbe. A Facebook közösségi portálon pénteken kora este szétküldött meghívóra vasárnap délig 253-an jelezték a részvételi szándékukat, és 434-en választották a “talán ott leszek” opciót.

Vasárnap délig 5642 ember csatlakozott a “Megvédjük a Tűzrakteret!” elnevezésű csoporthoz a Facebook közösségi oldalon. A civilek március 25-re több szabadtéri helyszín és alkotócsoport bevonásával rendeznek kulturális támogató eseményt. A szervezők megfogalmazása szerint olyan kezdeményezést indítottak, amely összefogja és aktivizálja az “Álom-Rémálom” városrész lakosságát. Az eseményre már több civil szervezet jelezte részvételét kulturális, tudományos, oktatási, zenés, színházi és gyerekprogramokkal.

A Tűzraktérért aggódók online petíciót is indítottak az interneten. Az I Love Tűzraktér című dokumentumot eddig 1347-en írtak alá vírtuálisan. Köztük van Karácsony Gergely országgyűlési képviselő, az LMP frakcióvezető-helyettese, Mohácsi János és Fodor Tamás színházi rendezők, valamint Losonczy István festőművész, a Pécsi Egyetem adjunktusa is. A petíció emlékeztet: “2010-ben a Tűzraktér 1300 programját – köztük nyelv- és táncórákat, fotó- és vizuális képzéseket, családi programokat, egyetemi órákat – valamint önkéntes, esélyegyenlőségi és drogprevenciós rendezvényeit százezren látogatták, tevékenységét a Főváros Pro Urbe Budapest díjjal ismerte el”.

AJÁNLOTT LINK:

I LOVE TŰZRAKTÉR (petitions24.com)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik