Kultúra

VV: minden káromkodást megszámol a Médiahatóság

"Sok a panasz, komplex az ügy, de rövidesen lesz döntés", mondta a Való Világgal kapcsolatos vizsgálatról Kiricsi Karola szóvivő.

Az elmúlt napokban a Tv2-t több lépésben százmillió forintra büntette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (az Édesnégyes, az Ezek megőrültek, valamint az Aktív egy-egy adásában észlelt szabálysértés miatt), az eddig száznál is több feljelentést produkáló RTL Klubos valóságshow azonban még nem kapott bírságot.

Az [origo]-nak a Médiahatóság szóvivője elmondta: egyik belső internetes oldalukon “alapos diagramok” találhatók azokról a felmérésekről, amelyek a műsor kapcsán a szexualitást, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenséget, a káromkodást és a dohányzást, alkoholfogyasztást és hasonló negatív magatartásmintákat vizsgálják.

A Médiatanács megállapította, hogy a valóságshow-kban nem minden esetben kerülnek elnémításra a trágár kifejezések, ezért egyre nagyobb figyelmet fordítanak a káromkodások regisztrációjára és osztályozására. Ugyancsak részletes jelentések készülnek a dohányzást vagy alkoholfogyasztást bemutató jelenetekről.

Kiricsi Karola elmondta, hogy az alkoholfogyasztás tévéképernyőn való bemutatására a Való Világ esetében nincs tendencia, ugyanakkor január harmadik hete óta a műsor szerkesztői a napi összefoglalókban jóval kevesebb dohányzó villalakót mutatnak.

A diagramokból az is kiderül, hogy adásonként akár negyvennél több káromkodást is ki kell fütyülniük vagy elnémítaniuk a ValóVilág-összefoglalók készítőinek.

A Médiahatóság folyamatosan vizsgálja a román joghatóság alatt működő Cool TV BeleValóVilág című műsorát is, a testület szerint ugyanis abban a ValóVilág olyan részleteit mutathatják be, amelyek sértik a kiskorúak védelmére vonatkozó jogszabályokat.

A műsorban nemrég a közönség soraiban olyan kisgyermeket mutattak, akit életkora miatt a román törvények rendelkezései alapján nem lehetett volna szerepeltetni a késő esti idősávban. Erről a magyarországi testület értesítette a román hatóságot, amely figyelmeztette a csatornát – közölte a Független Hírügynökséggel a Médiatanács.

A Médiatanács közleményben hangsúlyozta, hogy szerintük téves az az állítás, miszerint a kiskapukat kihasználva igyekezne szankcionálni azokat a külföldön letelepedett szolgáltatókat, melyek a Cool TV-hez hasonlóan műsoraikat magyar közönségnek sugározzák.

AJÁNLOTT LINK:
Precízen számolja a Médiahatóság a VV4 káromkodásait és meztelenségeit [origo]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik