Kultúra

Dokumentumszínház a romagyilkosságokról

A darab érintettekkel készített interjúkon keresztül dolgozza fel a 2008-2009-es romagyilkosságokat.

A PanoDráma csoport Szóról szóra című dokumentumszínházi előadása csütörtökön, pénteken és szombaton látható a budapesti Trafó – Kortárs Művészetek Házában.

A Szóról szóra a PanoDráma antirasszista sorozatának harmadik darabja, két Elfriede Jelinek-színmű után.

Ez az első hazai verbatim, azaz szó szerinti dokumentumszínház. A darab szövege az internetről, blogokból gyűjtött anyagokból, valamint – legnagyobb részben – saját interjúkból áll össze, mondta el Lengyel Anna, a produkció ötletgazdája.

“Az interjúkat szigorúan szó szerint használjuk fel, semmit sem stilizálunk. Természetesen a szerkesztés így sem hiányozhat: hogy melyik interjúkból, azok melyik részeivel dolgozunk, milyen sorrendbe tesszük őket, ez a mi kreatív művészi döntésünk, szem előtt tartva persze, hogy ne manipuláljuk az anyagot” – fogalmazott. A darabban eredetileg volt egy “politikusi vonal” is, de ezt végül az alkotók elhagyták.

Lengyel Anna elmondta, hogy az előadáshoz nem egyszerű színészeket, hanem olyan alkotótársakat keresett, akikről tudni lehetett, hogy képesek saját ötleteket hozni, hozzátenni az előadáshoz.

Az interjúk Tatárszentgyörgyön, Sajóbábonyban, a galgagyörki polgármesterrel, illetve Lakon készültek. Az utóbbi faluban január 23-án meggyilkoltak egy idős asszonyt, és ezt követően négy gyereket vettek őrizetbe, majd a PanoDráma művészeinek jelenlétében két felnőttet is.

A PanoDráma február végén már megmutatta az előadást az interjúalanyoknak, hogy azok esetleg “megvétózhassák” az elhangzottakat, de ilyenre végül nem került sor.

Az alkotók elmondták: ha érkezne meghívás, szívesen vinnék az előadást kelet-magyarországi falvakba is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik