Kultúra

Egy család [filmpremier]

Minden tisztességes szerzői filmes életében eljön a pillanat, amikor nagy levegőt véve elhatározza, hogy a halálról fog fimet csinálni.

De olyan is van, hogy a szerző az asztalra csap, márpedig a következő film a családról fog szólni. Valami mást, valami újat, valami rendkívülit kell csinálni. Valami olyat, ami mindenkit elkap.

Nem fog sikerülni.

Nem sikerült ez Pernille Fischer Christensennek sem, még ha a társadalmi témákra oly érzékeny Berlin adott is neki ezért a kísérletéért egy FIPRESCI-díjat (épp a filmkritikusok elismerését…). De hát annyira várták a 2006-os év nagy kiugrásának második filmjét.

Miről is van szó? Egy holland pékcsaládról, a Rheinwaldokról, csodás nemzedéki regény lehetne belőlük, és sorozatot is jót lehetne belőlük csinálni. A cég generációk óta süt, dagaszt, őröl, a nagypapa hálószobájában százéves kovász pihen a befőttesüvegben (dehogy pihen, érik), a kedvenc péklány pedig épp most kapott kihagyhatatlan állásajánlatot New Yorkba. Amikor a nagypapa megkapja leletét a kórházból. Hogy tünetmentes. Folytassam?

Christensen rossz utat választott, karakterek, világok és színészek helyett szép emberekben, könnybe lábadó szemekben gondolkodott, vasvillával hányta egymásra a keresett és csinált drámai konfliktusokat, és még könny és még könny, kezei között, mint a kalácstészta folyik szét az anyag. Mintha a forgatás alatt döbbent volna rá a halál ízére.

Szóval igazi fesztiválfilm ez, melynek láttán az ítészek biztosítják magukat arról, még élnek, még éreznek. De semmit nem tud mondani a halálról, a veszteségről, a családról, a szeretetről. Mivel hogy folyamatosan ezekről akar beszélni.

„Örök idők óta meghalunk, a halál mégsem vesztett semmit a frissességéből. Ez a titkok titka.” Emil Cioran filozófus aforizmája máris többet mond, mint ez a 111 perc.

En familie – színes, feliratos, dán filmdráma, 111 perc, 2010, rendező: Pernille Fischer Christensen, forgatókönyvíró: Pernille Fischer Christensen, Kim Fupz Aakeson, operatőr: Jakob Ihre, producer: Sisse Graum Jorgensen, Vinca Wiedemann, vágó: Janus Billeskov Jansen, Anne Osterud, szereplők: Lene Maria Christensen (Ditte), Johan Philip Asbaek (Peter), Jesper Christensen (Rikard Rheinwald), Anne Louise Hassing (Sanne), Coco Hjardemaal (Line), Gustav Fischer Kjaerulff (Vimmer), Line Kruse (Chrisser), forgalmazza a Grantfilm Kft.

Hazai bemutató: Március 10.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik