Kultúra

A tévében: böjt- és bujaságköszöntő

Lassan elérkezünk a tél végéhez, még egy végső tombolás, avagy magunkba szállás húsvét előtt?

A héten hivatalosan véget ér a farsang – ezt a tényt két oldalról lehet megközelíteni. Lehet egy utolsót kicsapongani, hogy aztán arccal szigorúan a 40 napos keresztény böjt felé meginduljon a felkészülés a húsvéti időszakra (bűnbánat, böjt), és lehet már most elkezdeni a böjtöt és a bűnbánatot. (A zsidóknak még van idejük, a muzulmánok nem érintettek, az ateisták pedig az egészből csak a nyuszit látják.)

Így alakulnak tévéműsoraink is.

Először Krzysztof Zanussi filmrendező gondoltaival ismerkedhetünk meg, az egyik leghíresebb élő lengyel rendező Pörös Gézával, a Duna TV alelnökével, a lengyel kultúra jó ismerőjével és a lengyel-magyar kulturális kapcsolatok elhivatott ápolójával beszélgetett. Jó, a Varsói gondolatok című dokumentumfilm-sorozat első epizódja a Duna II. Autonómián megy, ez nem a legelegánsabb dolog, de ettől függetlenül Zanussi eszméire érdemes lesz odafigyelni – épülésünkre szolgál egy kis elgondolkodás. Erre 20:10-től nyílik lehetőségünk.

Jöjjön akkor egy tabuként kezelt téma: a menstruáció fogyasztási társadalmunkban a „nehéz napok” körülírással kér elnézést, mint fogyasztásnehezítő körülmény, illetve olykor kék folyadékkal modellezve próbálnak eladni valamit vele kapcsolatban, ami lehetőleg eltünteti-megszünteti, amennyire csak lehet. És akkor a régebbi idők (betegségként való) felfogásáról még nem is beszéltünk. A hold benned van című dokumentumfilm máshogy akar beszélni erről a női jelenségről, pl. megkérdez róla férfiakat is, és rengeteg biológiai, kulturális és egyéb adalékkal szolgál 20:40-től a Duna TV-n.

Saját testünk viselkedésével kapcsolatos ismereteink és a helyes kondíció összefügg. A jó állóképesség pedig elengedhetetlen akkor, ha egy nagyon szigorúan őrzött börtönből akarunk megszökni. A National Geographicon jelentkező Szökevények sorozat tanulságos történetei között most egy olyan következik, amelynek főhőse, Dennis Hope (azaz Remény) nem sokat kockáztatott: 80 évre ítélték fegyveres rablásért (valószínűleg nem csak két rágót tulajdonított el egy bugylibicskával a kezében). De az eltökéltség mellett a fizikai állóképességből is maximális kellett a sikeres szökéshez, mivel a Darrington börtönt egy 8 km-es biztonsági zóna veszi körül, amin igen gyorsan át kellett vágni a külvilág eléréséhez. Ehhez közel olimpiai teljesítmény kellett. Hope megcsinálta, de nem állhatott fel a dobogó tetejére. A részletek 21:00-tól ismerhetőek meg.

És akkor jöjjön a dorbézolós megközelítés: nem biztatok én senkit a Viasat3 új műsorának, az Éden Hotelnek a rendszeres szemlézésére, hisz ez a műsor a par excellence bujaságról szól. Nyilván lesz taktika meg összecsapás, dráma, de az ilyenekhez kell pár karakter, több, mint egy kidolgozott hasizom vagy formás vádli, és abba kell hagyni azt az affektálást, amely a testiséget következetesen romantikának meg szerelemnek hívja. 21:15-től mindenesetre megkezdődik a küzdelem, aki egyedül marad, kiesik, el kell hagynia a karib-tengeri luxushelyet, azért elképzelhető, hogy a média- és bulvárvalóság egy pár cikk, műsor, botrány erejéig behozza a nappalinkba ezt a műsort is. Márpedig azért egy röpke fogalmunk nem árt, ha van arról, aki bekukkant a lakásunkba.

Azért ajánlok még egy átszellemülős, kedves, csendes filmet, melyben Andorai Péter, a megboldogult Halász Péter, Julie Delarme mellett Párizs is nagyot alakít, köszönhetően Enyedi Ildikó rendezőnek. Simon mágus, egy mai varázsló, aki nem beszél idegen nyelveket 0:30-tól a Filmmúzeumon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik