Kultúra

A tévében: minden viszonylagos

Panaszkodik? Elégedetlen? Cserélne egy grúz menekült kisfiúval? Egy amerikai külvárosi széteső családdal? Egy lebukott drogfutárral? Önnevelés a tévében.

Ma leginkább olyan műsorokat láthatunk, amelyeket nagy elkeseredésünkben ajánlatos megnézni. Amikor a drágulásra, a mindennapi életre panaszkodunk, pár film, tévéműsor könnyen meggyőz bennünket arról, hogy még mindig a kisebbség győztesek közt ülünk – világviszonylatban.
Rögtön vágjunk is a közepébe, a Túlparton című kazah-grúz film a grúz-abház konfliktust mutatja be: 1991-ben 200 000-nyi grúz kellett elmeneküljön az etnikai fenyegetést jelentő Abháziából. Tedo anyjával kényszerül menekülni, mivel apját betegsége miatt otthon kell hagyniuk. Ám nem megy olyan egyszerűen a beilleszkedés Grúziában, a fiút gyötri a honvágy és apja hiánya. Elhatározza, hogy visszamegy, hogy megtalálja. A film 2009-ben az Európai filmakadémia Év felfedezettje díját kapta meg, mi 21:00-tól a Duna TV-n nézhetjük meg.

A házasodás mizériáival foglalkozik a következő film, amely azért persze vígjáték: az Agyő, nagy Ő! című hülyülést azok a Farrelly testvérek követték el, akiknek többek közt a Dumb és Dumber – Dilibogyók vagy a Tökös tekés kifinomult, intellektuálisan provokatív, mély értelmű – vagyis hótsuttyó humorát is. Ennek megfelelően a Ben Stiller főszereplésével prezentált, a TV2-n 21:20-tól látható vígjátékban sem vicces latin idézetek és áthallásos szellemeskedések várhatóak.

Nem fogunk nagyon szomorkodni a Két túsz között című akció-vígjáték alatt sem, melyben Eddie Murphynek ezúttal sem a karthauzi szerzetesi néma szerep jutott: ő a San Fransisco-i rendőrség legjobb túsztárgyalója. Az egyik esetével azonban kudarcott vall, ezért egy kevésbé szószátyár, de annál militárisabb társával a gyilkos nyomába ered. Semmi meglepetés, két stand up-os poén közt egy sorozat 21:25-től az RTL Klubon,

A nagy tévék tehát vígjátékban utaznak, Hollywood arat, de mi csakazértis átkapcsolunk a Fekete bárány című amerikai drámára. Egy ír család széthullásának a történetét láthatjuk különbözőképpen szétforgácsolódó sorsokkal, a külvárosi, drogoktól, alvilágtól piszkos Amerikában. A 2007-es filmben a szereplők közt köszönthetjük a friss Oscar-díjas Melissa Leót, akit brutális frizurájával és sportmenedzseri-anyai módszereivel A harcos című filmben láthatunk a mozikban, ma pedig 22:55-től a Duna TV-n.

És hogy a végén némi dokumentarizmus is legyen: a Rács mögött külföldön című sorozatban a Discovery Channelen Krista történetét nézhetjük meg, aki a szokásos “el kéne vinni egy kis csomagot” megbízatással indul el Peruba, hogy ott aztán jól rajtavesszen, aminek következménye több év börtön lett. Az áldatlan enyhe kifejezés a dél-amerikai börtönök állapotaira, Krista ezekre is emlékezni kénytelen, amikor nyolc évvel a szabadulása után megint felkeresi az intézményt. 23:30-kor indul a kaland.

De másnap garantáltan jobb kedvvel nyitjuk ki az újságokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik