Kultúra

Perelnek Tolkien örökösei

A Gyűrűk ura világhírű írójának örökségét és szerzői jogait kezelő szervezet egy amerikai írót perel amiatt, hogy Tolkient választotta regénye főhőséül.

Egy texasi bírósághoz fordult a Tolkien Estate, amely Steve Hillard: Mirkwood: A novel About JRR Tolkien című regénye kiadásának felfüggesztését, valamint az eddig megjelent példányok bezúzását szeretné elérni.

A 450 oldalas történetben egy fiatal nő rájön, hogy nagyapja ismerte Tolkient, sőt az eddig ismeretlen dokumentumokat is adományozott neki.

A Tolkien Estate jogászai szerint Hillard nem kapott rá engedélyt, hogy J.R.R. Tolkien nevét és karakterét felhasználja, és az elhunyt író nevével, személyiségével és hírnevével visszaélve anyagi hasznot szerezzen magának.

A megvádolt Steve Hillard úgy érzi, az 1973-ban elhunyt Tolkien – akiről könyvében tisztelettel emlékezik – a vitában az ő oldalán állna, és hogy joga volt az író életéről képzeletbeli jeleneteket írni. “Regényem egyike a számtalan szépirodalmi műnek, amely valóságos személyeket elképzelt környezetbe helyez. Képzeljék el, mi lenne, ha Winston Churchill ezentúl nem szerepelhetne egy második világháborúról szóló regényben sem. Ha a bíróság a Tolkien Estate-nek ad igazat, ez is előfordulhat…”, tette hozzá.

“Megértjük, hogy törékeny az egyensúly a szerzői szabadság és a személyiségi jogok védelme között. A Tolkien-név felhasználása ebben az esetben átlépte tisztesség határait.”, nyilatkozott a perről Steven Maier, az örökösök képviselője.

A Mirkwood: A novel about JRR Tolkien január óta kapható, és eddig mindösszesen 900 példány fogyott belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik