Kultúra

Meghatottság, gyomorremegés, a dadogók diadala

Így fogadták a sikert a hétfő hajnali Oscar-gála kitüntetettjei.

A legjobb színésznő Oscarjával a kezében Natalie Portman, a Fekete hattyú főhőse szemmel láthatólag mélyen megrendült, úgy mondta el 45 másodpercre korlátozott beszédét.
Portman – aki első gyermekét várja – hat hónapon át napi öt órát gyakorolt a Fekete hattyú önmagával meghasonló balerinájának szerepére, amelyről először kilenc évvel ezelőtt beszélgetett Darren Aronofsky rendezővel. A színésznő a díjátadó után elárulta: „Nem igazán emlékszem semmire az estéből, de a baba sokat rugdosott a műsor zenei betétei alatt”.

“A következő álmom, a legközelebbi jövőt tekintve, hogy ágyban maradhassak, ne kelljen kifestenem magam és megcsinálnom a hajamat, és hogy a gyermekem boldog és egészséges legyen” – mondta beszédében a friss Oscar-díjas színésznő.

A legjobb rendezésért kitüntetett Tom Hooper (A király beszéde) édesanyjának mondott köszönetet, hiszen a későbbi VI. György király és beszédterapeutája történetét ő ajánlotta a rendező figyelmébe. “Ezt a díjat neked ajánlom” – üzente édesanyjának a pódiumról Hooper. – “A tanulság pedig az: hallgass anyádra.”

David Seidler, a film forgatókönyvének írója szerint az ő Oscar-díja mindazok diadala, akik hozzá hasonlóan dadogással küzdöttek életükben. “A világ minden dadogója nevében mondom: van szavunk és meghallgattatott” – jelentette ki a 73 esztendős szerző. Seidler, aki csaknem hatvan éve szabadult meg a dadogástól, élete nagy feladatát látta VI. György király személyes küzdelmének elbeszélésében.

A színpadra lépve Colin Firth megszokott öniróniájával számolt be gyomorremegéséről. A királyt alakító Firth pályája csúcsának nevezte az Oscar-díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik