Kultúra

A tévében: az életről és a halálról

Déva vára, szökés, egy nagy játék, antiterrorista harc, hindi szakrális hely – végigzongorázzuk a kezdet és a vég állomásait.

Déváról több dolog juthat eszünkbe: magos Déva vára és özv. Kőmíves Kelemen, Böjte atya és gyerekotthona, és a dévaj melléknév, aminek semmi köze nincs a városhoz. Most még egy aspektusát megismehetjük a városnak – annak idején innen indult a Los Angeles-i olimpián aranyérmet szerző (majd emigráló) Nadia Comaneci, és a mi napig működik a bentlakásos torna(és sport)iskola. A Déva titka című dokumentumfilm két kezdő tornásznövendék sorsát követi az első versenyekig. 8-9 éves kislányok és a torna – ennél kegyetlenebb párosítást mifelénk nehéz elképzelni. Mindennapos kemény munka, a test betörése, a gyerekkor megkeserítése az esetleges jövőbeli sikerek érdekében – erős, drámai alkotást láthatunk 20:40-től a Duna TV-ben.

Sokan nem bírják a drillt, és megszöknek – mondjuk a börtönből. A Szökevények című sorozatban ilyen eseteket láthatunk, amikor valaki(k) sziszifuszi munkával, lehetetlen körülmények között elszöknek valamelyik szigorított fegyintézetből. Ma pedig mindezt megfejeljük némi romantikával: George Hyatte a börtön egyik ápolónőjével lépett frigyre – a büntetés megkezdése után -, majd rávette, hogy segítsen neki a szökésben, amit a lelkes asszony túl is teljesített. A folyományok és a részletek 21:00-tól a National Geographicon.

David Fincher – ki tudja – tán friss Oscar-nyertesként kel ma, amit feltétlen megérdemel, ha nem is biztos, hogy a Facebook-filmért. A Játsz/ma nem a legjobb filmje, de jó film, súlyos a levegője, jó a humora, igazi fincheres ujjgyakorlat két nagyobb film között (Hetedik és Harcosok klubja). Michael Douglas és Sean Penn alakítja a történet két fő alakját, köztük az előbbi játssza végig a játékot, s kirándultatja meg sikeres üzletemberi identitását. Igazi fincheri alaposság, ravaszság, fifika, még ha a film mélységei nem is érik meg az előző és az utána következő két mestermű szintjét – 21:15, Viasat3.

A repülőn Hercule Poirot, azaz Nagi Hassan (David Suchet) biológiai fegyverrel terrorakciót tervez, Amerikának két választása van: engedik leszállni, de ezzel több millió embert tesznek ki veszélynek, vagy lelövik a gépet, és ezzel 400 ártatlan embert is feláldoznak. Na, kinek van egy harmadik ötlete? Hát persze, hogy Steven Seagalnak. A Tűzparancs című filmben szerencsére partnerei is lesznek, Kurt Russell és Halle Berry személyében. De vajon elég-e ez ahhoz, hogy egy elfogadható thrillert izgulhassunk végig? A nagy rejtélyre 21:20-tól, a Coolon derül fény.

Mivel is zárhatjuk az estét, mint egy lehengerlően izgalmas dokumentumfilmmel, mely az ezerarcú Indiából érkezik. Pontosabban az Isten gyermekei a nepáli Pashupatinathot mutatja be, a hinduk legnagyobb zarándokhelyét, ahová például meghalni jönnek. A vízbe hulló emberi hamvak után gyerekek ugranak a vízbe értékek után kutatva, más gyerekek a halálukról beszélnek. Más világlátás, más viszony a halálhoz, más viszony az élethez – 22:40, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik