Kultúra

Megmaradhatnak az artmozik

A Fővárosi Közgyűlés 70 millió forintot szavazott meg tegnap a budapesti artmoziknak, így elkerülhetővé vált a mozihálózat megszűnése.

“A 2010-től elmaradt állami támogatás után a főváros 2011-es költségvetési tervezetében sem szerepelt az artmozihálózat támogatására forrás, ami nélkül heteken belül be kellett volna zárniuk a moziknak. Nagyon örülünk annak, hogy a fővárosi képviselők átgondolták a dolgot, és nem hagyták veszni ezt az évente félmillió embernek színvonalas kulturális szolgáltatást nyújtó hálózatot.”, áll a Budapesti Artmozi Egyesület közleményében.

Az artmozik a magyar és a magas színvonalú európai filmeket juttatják el a nézőkhöz, olyan magas szintű kulturális célt szolgálva ezzel, mint a könyvtárak, színházak, múzeumok. Fenntartásukhoz korábban 80 milliós állami és 80 milliós fővárosi támogatást kaptak, ami biztosította, hogy megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújtsanak.

A közlemény felhívja rá a figyelmet, hogy a mozik bezárásának közvetlen veszélye ugyan elhárult, a hosszú távú fennmaradáshoz az állami támogatás ügyét is szükséges rendezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik