Kultúra

Botrányos Chopin-képregény Lengyelországban

Bezúzatja a botrányt okozó Chopin-képregény megmaradt példányait a lengyel külügyminisztérium.

A képregény a zeneszerzőt konvenciómentesen igyekezett népszerűsíteni a német és lengyel fiatalok körben: Chopint egy popzenekar vezetőjeként ábrázolja, aki barátaival egy börtönben készül koncertet adni, miközben legjobb barátjával, egy bőrfejűvel szlengben, káromkodva társalog.

A 146 oldalas füzet a 2010-es Chopin-év emlékére készült kétezer példányban lengyel és német nyelven. Számos példányt már szétosztottak az iskolákban.

“Durva hiba volt megbízást adni egy ilyen képregényre” – mondta el Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, miután a kritikusok a minisztérium baklövésének nevezték az ügyet, Julia Pitera, a lengyel kormány korrupcióellenes megbízottja pedig botránynak titulálta az esetet.

A külögyminiszter szerint neki nem voltak információi a projektről, ráadásul a berlini lengyel nagykövetség felelős munkatársát sem bocsáthatja már el, mivel az illető már kilépett munkahelyéről.

Ugyanakkor egyes szakértők jól sikerültnek tartják a képregényt. “A vulgarizmus elérte a célját, nevezetesen, hogy természetes, hétköznapi hangnemben szóljon a fiatalokhoz” – fejtette ki Bartek Chacinski publicista a Komiksomania.pl internetes oldalon.

A képregény készítője, Krzysztof Ostrowski is megvédte művét – ő állítólag nem tudott arról, hogy a füzeteket iskolákban akarják terjeszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik