Kultúra

Újra megnyitott Chopin szülőháza

A hozzá tartozó hathektáros parkot is teljesen felújították.

Az évszázados gesztenyefák övezte Zelazowa Wola-i udvarházban éltek Fryderyk Chopin szülei, és itt – a bejárattól jobbra található szobában – látta meg a napvilágot 1810-ben, 200 évvel ezelőtt
a nagy zeneszerző.

A ház felújítási munkálatai öt évig tartottak és 70 millió zlotyba (4,7 milliárd forint) kerültek, így az épület ma már méltó módon fogadhatja a világ minden részéből érkező turistákat. A házat övező hathektáros parkot is teljesen felújították: félezer fajhoz tartozó 160 ezer növényt ültettek el benne.

Abban a szobában, ahol Chopin született, egy Steinway zongorát helyeztek el. Az ott tartott koncertek egy különleges hangerősítő berendezésnek köszönhetően az egész parkban hallhatók lesznek.

“Csak nagyon kevés korabeli tárgy áll a rendelkezésükre” – ismerte be Alicja Knast, a varsói Chopin Múzeum munkatársa. “Ha valaki azért jött ide, hogy Chopin bölcsőjét lássa, hiába jött, mert nincsen meg”.

“Ez egy kultikus hely, amelyet puritán módon akartunk berendezni. A hely mágikus légkörére és a látogató képzeletére akarunk hagyatkozni” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik