Kultúra

A tévében: esküvő, barátság, hasfelmetszés

Az emberi társas élet számos stádiumát végigvesszük ma a focitól a házasságon át a sorozatgyilkosságig.

A múlt héten láthattuk, ahogy a PSV pocsék játékkal (a Lille pedig remekkel) nehéz helyzetbe hozta magát, majd röpke két perc alatt minden megváltozott, két gólt lőtt a holland csapat (sőt Dzsudzsák segíthetett volna a harmadikban is), így alakult ki a 2-2-es Európa Liga-beli döntetlen. Hogy ez mire lesz elég, azt ma este 18:30-tól a Story4-en nézhetjük meg – a Lille megint lefocizza a pályáról az Eindhovent? Vagy a hazai pálya szárnyakat ad a hollandoknak? Meglátjuk.

A házasság már csak mindenütt ugyanazt jelenti, gondolhatjuk balgán, holott számos variációjára, sőt szélsőségére van példa. A Tabu sorozat a különleges frigyekről készített leltárt, melyben életnagyságú gumifeleség éppúgy megtalálható, mint hét asszony vagy hét éves korban kiházasított „asszony”. A hajadonoknak és nőtlen férfiaknak kevéssé ajánlható műsor 20:00-kor kezdődik a National Geographicon.

Persze férfi-nő kapcsolatáról máshogy is lehet beszélni, finoman, érzékkel, jó színészekkel megvadítva – ahogy a Félix és Rose című 2003-as film is teszi, melyben Juliette Binoche és Jean Reno mellett Sergi Lopez is alakít egy jót. Egy reptéren vagyunk, ott ragadtunk, és a két idegen szóba elegyedik egymással – és mivel idegenek, sokkal nyíltabban beszélnek, mint ismerőseikkel vagy barátaikkal (a téma erősebb feldolgozását nemrég ajánlottuk, a Mielőtt felkel a nap című filmet, ahol a két idegenből szerető lesz). A filmet az a Daniéle Thompson rendezte, aki a Házibuli-filmek vagy a Jákob rabbi kalandjainak írta a forgatókönyvét, ami teljesen más tészta, a nő mindazonáltal nem vallott szégyent ebben a 21:00-kor a Duna II. Autonómián látható vígjátékban.

Kapcsolatok, házasság, nyíltság – előbb-utóbb jönni fog a gyerek, épp Kubában most, az a pechjük, hogy a családjaik rossz viszonyban vannak, de nem teljesen Rómeó-Júlia a dolog, mert ezek még kicsik, simán barátok, az egyik család kommunista, a másik polgári, ráadásul közülük az egyik (na melyik) el készül hagyni az országot, amire a kisdedek kétségbeesett lépésre szánják el magukat. Minden sallangtól és modorosságtól mentesen, Viva Kuba, 21:10, Duna TV.

Végül jöjjön, aminek jönnie kell, a családi élet utolsó fázisa: Hasfelmetsző Jack: fikció vagy valóság? A világ egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosának homéroszi problémákkal kell szembenéznie – azaz nem tudni, létezik-e? Holott Jack the Ripper nem élt évszázadokkal előttünk, csupán másféllel, a mai napig nem sikerült azonosítani a kilétét (milyen finomkodóan fordítottuk Belező helyett Hasfelmetszőnek), és öt borzalmas gyilkosságot írnak a számlájára a londoni Whitechapel körzetben, mely abban az időben túlzsúfolttá vált és züllésnek indult – ha a Hasfelmetsző egyáltalán létezett. A rejtély nyomába ered 22:25-től a Spektrumon a műsor. Azért ha jól akarnak aludni, utána még olvassanak valami romantikusat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik