Élet-Stílus

Ki házasodik még?

Papír helyett manapság a látogató kapcsolat, az élettársi viszony és a szinglilét dívik.

A házasságkötés helyett az utóbbi években az alternatív együttélési formák lettek népszerűek, pedig a szakértők szerint a jogilag szabályozott házastársi kapcsolat mind az együttélés, mind a különválás esetében jobban működő modell. Ennek ellenére az élettársi viszony, a látogató kapcsolat és a szinglilét divatos, és általánosságban elmondható, hogy visszaesett a tartós párkapcsolatban élők száma.

Magyarországon sincs ez másképp: a 2009-es Demográfiai portré adatai szerint már nem a házasság a kizárólagos együttélési forma, ettől függetlenül az élettársi kapcsolat még nem szorítja ki a házasságot – számol be a hvg.hu. A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója, Spéder Zsolt az élettársi kapcsolatokról elmondta, ezek először válás utáni kapcsolatformaként terjedtek el, csak később lett első együttélési forma, afféle próbaházasság.

Egyre népszerűbbek a látogató kapcsolatok, vagyis azok a viszonyok, amikben a felek kizárólagos kapcsolatban élnek, összeköltözni azonban a földrajzi távolság, vagy egyéb körülményeik miatt nem tudnak, nem akarnak. A legfrissebb adatok szerint ma Magyarországon mintegy félmillió felnőtt él ilyen kapcsolatban, többségük 30 év alatti. A fiatalok igen kis része (5%) emellett ideálisnak tekinti az önálló, független életet, a szinglilétet is.

AJÁNLOTT LINKEK:

A házasságnak befellegzett? (hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik