Kultúra

Filléres animáció nyert a legnagyobb rövidfilmes versenyben

Egy kevesebb mint 90 ausztrál dollárból (18 ezer forintból) készült stop-start animációs film nyerte vasárnap az ausztrál Movie Extra Tropfest rövidfilmfesztivál fődíját.

A Damon Gameau rendezésében forgatott Animal Beatbox című alkotásban a szájdob egyhangú ritmusára jelennek meg az állatok egy folyó partján.

A magát a “világ legnagyobb rövidfilmfesztiváljaként” meghatározó rendezvény zsűrijében Olivia Newton-John amerikai színésznő és Bruce Beresford filmrendező is helyet foglalt.

A hétperces fődíjas alkotást – amely Gameau édesanyjának vendégszobájában készült – John Polson, a Tropfest alapítója és igazgatója “animációs költeményként” méltatta.

“Kiderült, hogy meghozza az eredményt, ha a szívemet követem, és arra bíztatok mindenkit, tegye ugyanezt” – mondott köszönetet Gameau.

Íme a rövidfilm (angoltanároknak állatneveket tanítani egészen ideálisnak tűnik):

A fesztivál második díját Jason Van Genderen kapta az Unspoken című dokumentumfilmért, amit tüdőrákban haldokló apjáról forgatott. A harmadik díj Adam Anthony Maestro című produkciójának jutott.

A fiatal versenyzők elismerésére szánt “junior díjat” a 15 esztendős Simeon Bain nyerte el iPhone-jával forgatott Imagine című munkájáért.

A fesztiválra legfeljebb hétperces alkotásokkal lehetett nevezni, és a filmekben egy előre bejelentett jellegzetességnek is meg kellett jelennie. Idén a zenei kulcs volt ez a jellemző jegy.

A rövidfilmfesztivált ezzel a vicces animációval hirdették egyébként:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik