Kultúra

Magyarországon a gothic rock legendái

A Sisters of Mercy úgy ünnepli 30. születésnapját, hogy húsz éve nem adott ki új lemezt.

Jubileumi turnéján a Sisters of Mercy Magyarországra is ellátogat: két koncertjük február 25-én és 26-án lesz a budapesti A38 hajón.

A zenekart – Richard Marxszal közösen – alapító, nehéz természetű Andrew Eldritch az utóbbi 30 évben szinte mindenkit elmart maga mellől. A Sisyters of Mercyben összesen tizennégy zenész fordult meg, és már csak a legutóbb, 2005-2006-ban csatlakozott két gitáros, Chris Catalyst és Ben Christo bírja a gyűrődést.

Eldritch leghűségesebb társa a zenekarban “Doktor Avalanche”, az állandó dobgép, a frontember ugyanis kezdetben dobosként volt jelen a Sisters of Mercyben, ám amikor átlépett a mikrofonhoz, saját magát egy dobgéppel helyettesítette, amely azóta adja az ütemet a gothic rock alapzenekarának koncertjein.

A Sisters of Mercy korai lemezei a műfaj remekművei: First and Last and Always (1985), a Floodland (1987) és a Vision Thing (1990) sikerére még rátett az 1992-es Temple of Love kislemez.

A Temple of Love az együttes koncerten talán leggyakrabban játszott száma is.

1993-ban az együttes – szerzői jogdíjak ki nem fizetése miatt – összetűzött kiadójával, a Time Warnerrel, a konfliktus 1997-ben szerződésbontáshoz vezetett.

A Sisters of Mercy azóta nem készített új lemezt, és kizárólag koncerteken élteti tovább a gothic rock legendáját, az időközben elkészült számok pedig csak kalózfelvételen terjednek.

A zenekar a jubileumi turné dupla budapesti állomására, az A38-ra extrákkal készül:az érkezőket tűzfújók és tűzzsonglőrök fogadják majd, a bejáratot és a folyosókat saját technikával varázsolják egyedivé, az Orrbár pedig Sisters-bárrá alakul, ahol a zenekartagok által válogatott kedvenc zenék fognak szólni. A hajó több pontján az elmúlt harminc év turné- és koncertvideóiból vetítenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik