Kultúra

A tévében: Marlon Brandótól Xantus Barbaráig

Liftezünk kicsit az időben: folytatódnak a BL–meccsek, indul az új magyar sorozat, ugyanakkor kapunk sematikus vígjátékot és erős, 60 éves drámát is.

Túléltük ezt a Valentin-napot is, a rózsaszínből visszatértünk a szürkébe, itt, a dolgos-szorgos hétköznapok világában miről is beszéljünk, mint a munkáról? A Spektrumon 19:50-től láthatjuk a Nagy ötletek kis bolygónknak című sorozatban a munkával foglalkozó epizódot – duplán aktuális ez most, hisz a kormány bejelentette, hogy jó lenne, ha mindenki, aki tud, dolgozna (e jámbor óhaj nyilván sok munkanélküli vágyával egybecseng), másrészt mivel a sorozat ökológiai kérdéseket is felvet, az is rögtön az eszembe jut, hogy kiderült nemrég, sokszor a biohús mérgezettebb, mint a nem-bio, ami tényleg azt jelenti, hogy ha ma egy állat horribile dictu kimegy legelni a rétre, akkor nagyobb veszélyben az egészsége, mintha egy kombinátban, falak és rekeszek közt töltené életét, fűtől és esőtől garantáltan védve. És nekünk is ilyen választásaink vannak – úgyhogy irány a munka, de csak a tévé után!

Nagy a gyanúm, hogy a férfiak ettől függetlenül az ismét lendületbe jövő Bajnokok Ligája meccseket fogják nézni, a TV2 20:30-kor indítja az AC Milan – Tottenham Hotspur rangadót, amelynek ígéretességét némileg visszaveszi, hogy Gareth Bale, az angolok csodafegyvere sérülése miatt nem tud csapata rendelkezésére állni, ami az idegenben amúgy is kevésbé eredményes angol felet most nem teszi egyértelmű esélyessé, sőt, de azért nem fogják feladni, az biztos.

20:40-kor kis időutazást tehetünk, a 1958-as Felfelé a lejtőn című magyar vígjáték igazi ideologikusan bugyuta film: a bőrgyári munkás szerelmes az óvónőbe, ám számos intrika (többek közt egy nemzetközi kém zenetanár részéről) és eléneklendő dal miatt ez a szerelem csak másfél óra múlva teljesülhet be. Alapjáraton – nemzetközi kémek nélkül – ez simán lehetne egy mai közönségfilm története is, a főbb szerepekben Házy Erzsébet, Kálmán György, Kazal László látható, a rendező pedig a nagy túlélő Gertler Viktor – a filmet a Duna TV vetíti.

A múlt után pedig jöjjön a jelen: az RTL Klub – nyilván jól megfontoltan – a Bajnokok Ligája napjára időzítette új sorozatának, a Casinónak a premierjét. A történet elsőre nem tűnik túl acélosnak: egy kaszinó tulajdonosának a felesége Magyarországra jön, hogy eladja örökségét, fia segítségére is lenne, de egy helyi maffiózónak adná el a helyet (a szervezett bűnöző alakját Elek Ferenc kelti életre), de eközben szerelmi szálak is szövődnek valamivel lejjebb. Hogy a Casino hasonlít-e majd a Las Vegas filmsorozathoz valamiben? Nehéz kérdés, meglátjuk, mindenesetre jól csengő húzónevek (Szabó Győző, Elek Ferenc, Csuja Imre, Fenyő Iván) mellett nagy visszatérők (Xantus Barbara, Voiht Ági) és bemutatkozók (Tűzkő Sándor, Trokán Anna, Quintus Konrád) egyaránt megtalálhatóak a stáblistán. A rendezői-írói székbe pedig az a Szurdi Miklós kerül, akinek az Angyalbőrben, a Família Kft., a Privát kopó vagy az Éretlenek epizódjait is köszönhetjük. 21:25-kor tehát indul a kaszinózás.

Múlt és jelen közti cikázásunkat a múltban fejezzük be, mivel 23:05-től Elia Kazan filmjét láthatjuk a Filmmúzeumon, A vágy villamosa a maga furcsán konstruált, de elsöprő, magával ragadó világával, és persze fergeteges, döbbenetesen erős szereposztásával (Viven Leigh, Marlon Brando, Kim Hunter, Karl Malden – Brandón kívül mindenki Oscart kapott az alakításáért) megunhatatlan, nagyon erős, még így, 60 év távlatából is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik