Kultúra

A tévében: Valentin-napi műsorok

Mit nézzen az, akinek a mai nap csak egy újabb ürügy meleg érzelmei kimutatására? És mit az, aki a fogyasztói társadalom ügynökének tartja február 14-ét?

Az országot megosztja a Valentin-nap, valakinek csak öröm, ha még egy szál rózsát, még egy plüssmacit vehet kedvesének, még egy ódát költhet, még egy szerenádot adhat, valakinek viszont émelyítő, álcázott kereskedelmi exportünnep a mai nap, amikor szívünk helyett pénztárcánkba nyúlunk mélyen.

Előbbieknek jön majd be nyilván a Sztárom a párom című film, amelyben a nagy színésznő (Julia Roberts) kezd romantikusan víg, de problémáktól sem mentes szerelmi kalandba a szerény könyvkereskedővel (Hugh Grant). A fontosabb szereplőket ezzel már fel is soroltam, innentől indulhat a két óra romantika 1999-ből, 21:30, Viasat3.

A témakörben egy másik dolgozat Makk Károlytól, a kevésbé ismert filmjében, a Bolondos vakációban két magyar nőcsábász tekeri el fél Románia fejét – az 1968-as film tulajdonképpen egy romantikus road-movie. Ernyey Béla és Sztankay István tipornak délkeleti szomszédunk állampolgárainak szívén, és amúgy is mindenki igyekszik párt találni, 21:50-től az m1 mutatja be a filmet.

Vannak alkotások, melyek nem a szerelemről szólnak, de egy szerelmes simán magára tudja vonatkoztatni őket, ilyen Terry Gilliam 12 majom című sci-fije, melyben Bruce Willisnek vissza kell mennie az időben, hogy egy történelmi kataklizmát megakadályozzon. A rendező a jövőről nincs túl jó véleménnyel, ezt már a Brazilban is láttuk, ebben a filmben ez csak megerősítést nyer, Brad Pitt mellett, aki egészen kiválót alakít. Nekem a megunhatatlan kategória, 22:40, Filmmúzeum.

Az egyes kultúrák büntetési szokásai, furcsaságai – hát ez már tényleg nem szerelem, ugyebár. Vagy mégis? Mielőtt nagyon elmerülnek ennek átgondolásában, a Tabu sorozat újabb epizódja a különös büntetési formákkal foglalkozik, melyek tán furcsák, de céljukat, a tettes megbüntetését-megalázását elérik. Aki szeret marcipánszív majszolása közben elgondolkodni: 23:00, National Geographic.

Végül aki éjjel 1:25-kor még tévézik, azt a szerelem tényleg hidegen hagyja, s az ilyen ember nem vágyik másra, mint egy jó kis thrillerre a TV2-n: Az őrület vonzásában igazi jutalomjáték, a főhős rendőrnőt éjjelente rémálmok gyötrik, melyek kezdenek beszivárogni a mindennapi munkájába is. Rémület, vér, nyomasztás – ha ez nem hozza közel hozzánk a (velünk együtt a tévé elé ültetett) vágyott személyt, akkor semmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik