Kultúra

Felavatták a megújult Nagytemplomot Debrecenben

Ünnepi istentisztelettel avatták fel a város jelképének számító Református Nagytemplomot; a két hónapig tartó munkálatok során az épületben turisztikai célú fejlesztéseket is végeztek.

A 88 millió forintos beruházás részeként nyolcezer négyzetméteren renoválták a vakolatot, kicserélték a templom 37 nagyméretű ablakát és megújult a Kossuth-emlékhely. Az egyházközség történetét kiállításon mutatják be, a templomba látogató turistákat vizuális és audioeszközök kalauzolják, illetve a nyugati toronyban új kilátópontot alakítottak ki.

Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke ünnepi igehirdetésében úgy fogalmazott: egy felújítás után gyakran hasonlítjuk össze a régit az újjal. Azt azonban az egész kereszténység kapcsán is érdemes vizsgálni, hogy milyen volt és milyen lett – hívta fel a figyelmet.

Felidézte, hogy az első európai keresztények még egy folyóparton imádkoztak, ma viszont Európában vannak a világ legcsodálatosabb keresztény templomai. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy Európában ma már kevesebben járnak templomokba, mint Dél-Amerikában vagy Afrikában.

Pajna Zoltán (Fidesz) alpolgármester a református egyház és a város történetének elválaszthatatlanságát hangoztatta beszédében. Mint mondta, a reformáció nélkül sem kollégium, és ezáltal felsőoktatás, sem nyomda, sem pedig a város jelképe, a Nagytemplom nem lenne ma. A politikus kiemelte, hogy a komplex felújításhoz az Európai Unió csaknem 80 millió forintos pályázati forrást biztosított, végül reményét fejezte ki, hogy a Nagytemplom továbbra is “erősen tudja képviselni” Debrecen és a református egyház jelentőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik