Kultúra

A tévében: a jelentéktelentől a húsbavágóig

Önjelölt, inkább a magyar média működése, mint saját maguk miatt érdekes alakoktól politikai okokból bebörtönzöttekig jutunk el ma öt lépésben.

Vicces, hogy ahogy halad a nap az égen, úgy lesznek fontosabbak a tévéműsorok témái, hogy az igazán húsbavágóakról már csak a véletlenül túl sok kávés csokit fogyasztó, és így 140-es pulzussal a képernyőre meredő rokkantnyugdíjasok értesüljenek.

Kezdjük tehát Dopemannel, az atipikus gengszterrel, aki legutóbb a médiatörvény-ellenes tüntetésen vitte el a pálmát a „legjobban hangzó házmesterszöveg” versenyben. A Majkához hasonlóan számos maszkkal élő és visszaélő rapper-médiaszemélyiség a TV6-on saját műsorsávot üzemeltet, amelynek az önimádat a legfontosabb funkciója, de ettől még szórakoztató a maga módján, mint ahogy a Fábry Show-nak is rengeteg nézője van. Tessék letesztelni 21:00-tól a DopeMan TV-t.

Aki valami veretesebbel akar foglalkozni 21:00-tól, az a Filmmúzeumra kell, hogy kapcsoljon – a téma persze ugyanaz lesz, mint a derék rapper esetében: önimádat, ezúttal filmbe csomagolva. Ahogy Soderbergh Ocean’s Elevenje, úgy az eredeti, A dicső tizenegy címen futó 1960-as opusz Frank Sinatrástul, Dean Martinestül, Sammy Davis Jr-ostul sem szól másról, mint a sikerről, pénzről, csillogásról.

Az utóbbi évtizedek legnépszerűbbje, generációk számára „a” magyar vígjátékot jelentő Indul a bakterház is sorra kerül ma, Rideg Sándor regényéből Mihályffy Sándor készítette el élete főművét (milyen érdekes, hogy ez élete harmadik nagyjátékfilmje, utána még 25 évig filmezett) ma már klasszikus alakokkal, szövegekkel („Tudja kend nénémasszony, magának olyan jó színe van, olyan szép sárga…tudja mire gondolok!?”), helyzetekkel. 21:40, m1, kíváncsian várom a nézettségi adatokat.

Már 23:00-t üt az óra, ezért elérkezett a Nap Dokumentumfilmje: a Hadzs Abbasz feleségei. Az iráni doku azt mutatja be, ahogy egy szénkereskedő, miután egyik feleségétől sem született utódja, meghalt, és a két asszony egymásra marad a lakásban. Kapcsolatuk, ellentmondásokkal és gyűlölettel terhelt egymásra utaltságuk maga az ember és az élet – az ilyen pofonegyszerű ötletekből jönnek a legjobb filmek. Hogy ezt a gyöngyszemet láthatjuk, a Duna TV-nek köszönhetjük.

Reklámokkal együtt 35 perc – a semminél alig több jut 23:25-től az RTL Klubon azokra az emberekre, akik egy-egy apróságért, egy gesztusért, egy tiltakozó akcióért börtönbüntetést kellett elszenvedjenek a Kádár-rendszerben. Egykori „izgatókkal” foglalkozik a XXI. század, s a téma jelentőségéhez mérten ezt a műsort (tartama és időzítése miatt) is csupán gesztusértékűnek tekinthetjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik