Kultúra

“Úgy kellett megkomponálni, mint egy zeneművet”

Már vetítik a magyar mozik az Oscar-díjra jelölt A király beszéde (The King"s speech) című filmet. A főszereplővel a Magyar Narancs készített interjút.

Semmit nem tudott VI. György angol király trónra lépéséről Colin Firth brit színész, akit A király beszéde című filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjjal jutalmaztak. A színész a hó végén sorra kerülő Oscar-gálán is nyerhet díjat a legjobb férfi főszereplő kategóriájában.

A sztárszínész Magyar Narancsnak adott interjújából kiderül, hogy Colin Firth korábban kétszer játszott már dadogó embert, de a korábbi szerepeiből nem tudott meríteni: György király dadogását és beszédének fejlődését “úgy kellett megkomponálni, mint egy zeneművet”.

A Büszkeség és Balítélet Mr. Darcyjának megformálásával világhírűvé lett színész szerint nincs “unalmasabb és elkeserítőbb az önismétlésnél”, ezért kellett megújulnia neki is, és – karrierje során többször is – új, szokatlan szerepeket elvállalva kilépnie az elegáns angol úriember szerepéből.

Colin Firth nem szereti az autoriter rendezőket, és úgy gondolja, a színészet nem intellektuális játék, hanem bonyolult emberi kölcsönhatások eredménye.

Oscar-jelöléséről Firth azt mondta, az azért hasznos, mert nagy figyelem jut így magának a filmnek is, a művészetet azonban “nem lehet méricskélni”.

Az alábbi filmrészletben Colin Firth Mr. Darcyként táncol meglehetősen szigorú képpel. A Büszkeség és Balítélet rajongói bizonyára szívesen nézik újra:

A király beszéde előzetese:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik