Kultúra

A király beszéde [filmpremier]

Elképesztően jó humorú és egyszerre szívbe markoló történelmi dráma Colin Firth és Geoffrey Rush jutalomjátékával. Kötelező darab!

A főként tévéfilmeket és sorozatokat jegyző, viszonylag fiatal Tom Hooper a John Adams című történelmi minisorozattal vált széles körben ismertté, melyben az Egyesült Államok alapításának történetét dolgozta fel, Paul Giamattival a címszerepben. Az alkotóknak és színészeknek egyaránt hatalmas sikert, valóságos Emmy-záport hozó sorozat megelőlegezte a bizalmat a 39 éves brit rendezőnek. Így eshetett meg, hogy az elmúlt év egyik legjobb filmjét készítette el, a történelmi életrajz műfaját ezúttal kedve szerint átszabva.

A király beszéde attól jó film, hogy többdimenzióssága révén mindenkit képes megérinteni. Nem pusztán egy uralkodó trónra kerülésének története, hanem egy magával keményen küzdő, egyszerre határozott és dadogása miatt rendkívül frusztrált ember lélektani drámája, aki ráadásul felnőttkorában ismerkedik meg a barátság fogalmával.

Az évszázados tradíciók által nevelt George kapcsolata az etikettre fittyet hányó, őt permanensen „Bertie”-nek szólító, öntörvényű ausztrál beszédtanárral a bizalomra épül, és ennek a bizalomnak a felépülése párhuzamosan együtt jár a saját magába vetett bizalom megerősödésével. Amint képes feltárni dadogását okozó gyerekkori traumáit, úgy lesz egyre erősebb.

A színészválasztás ennél tökéletesebb nem is lehetne: korunk két jelentős színésze, Colin Firth és a Ragyogj! című filmmel már korábban Oscart nyert Geoffrey Rush alakítja a főszerepeket. Helena Bonham-Carter a későbbi Anyakirálynő szerepében végre egy érző szívű, húsvér karaktert alakíthat, nem egy egyszemélyes freakshow-t. A látványvilág a nem hagyományos képkivágások, kameraállások, színterek miatt izgalmas: ilyen a lepusztult rendelő, a harmincas évek lakberendezése és tapétái, a ködben úszó park.

A film humora rendkívül erős, mely elsősorban a két férfi öniróniájából fakad, és abból, hogy Logue rezignált képpel tojik őfelsége királyi származására. A kőkemény gyakorlás közben a magát fokozatosan elengedő király képes lesz rá, hogy például káromkodással lazítson bénult beszédközpontján. A film zárójelenete, a brit néphez szóló rádióbeszéd pedig felteszi a koronát a mesterműre. Teljesen mindegy, hány Oscar-díjat fog kapni. Nagy film.

The King’s Speech – színes, feliratos, angol filmdráma. 2010. Rendezte: Tom Hooper. Szereplők: Colin Firth (VI. György király), Helena Bonham Carter (Elizabeth királynő), Geoffrey Rush (Lionel Logue), Guy Pearce (VIII. Edward király), Derek Jacobi (Cosmo Lang érsek), Robert Portal (kamarás), Andrew Havill (Robert Wood), Calum Gittins (Laurie Logue), Jennifer Ehle (Myrtle Logue), Dominic Applewhite (Valentine Logue), Ben Wimsett (Anthony Logue). 118 perc. Forgalmazó: Budapest Film.

Hazai bemutató: február 3.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik