Kultúra

Valaki pezsgőzött, valaki legózott

A Oscar-díj jelöltjei természetesen nem kerülhették el a kérdést, hogy miképp fogadták jelölésük hírét kedden.

“Klimax és Oscar-jelölés, mindez nagyon jót tesz a hormonoknak” – fogalmazott Helena Bonham Carter, aki a legjobb női mellékszereplő kategóriájában jutott az Oscar közelébe A király beszéde című filmen nyújtott alakításával.

Az összesen tucatnyi kategóriában jelölt brit történelmi drámában VI. György királyt játszó Colin Firth pedig így nyilatkozott: “Éppen a kollégáimmal ünnepelek háromlábnyi magasban a föld felett lebegve. Nem szoktam ekkora örömhöz, illetve ennyi pezsgőhöz ebben a napszakban”.

Darren Aronofsky, a legjobb filmnek is jelölt Fekete hattyú rendezője ezt nyilatkozta: “Éppen legóztam a fiammal, és teljesen megfeledkeztem az időről. Amikor a telefon megszólalt, rögtön beugrott, hogy ez csak jó hír lehet.”

Mark Ruffalo, a legjobb férfi mellékszereplő kategória jelöltje filmjének, a leszbikus szülők témájával foglalkozó The Kids Are All Right című vígjátéknak ajánlotta az elismerést, Javier Bardem, a Biutiful című mexikói film főszereplője pedig óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy egy nem angol nyelvű filmben nyújtott alakításért jelölték Oscarra. A Biutiful az idegen nyelvű filmek kategóriájában szintén esélyes a szobrocskára.

Aaron Sorkin, a nyolc jelölést szerzett Facebook-film, A közösségi háló rendezője szerint “nem azért van akkora visszhangja a filmnek, mert aktuális történet, hanem mert időtlen sztori, olyan öreg témákkal, mint amilyen öreg maga a történetmesélés: barátság és lojalitás, árulás, hatalom, származás, féltékenység.” Aaron Sorkin munkáját a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában jelölték a díjra.

“Tíz félelmetesen soknak tűnik. Nem szeretnénk elvenni senki másét” – viccelődött Joel és Ethan Coen, akiknek A félszemű című westernjét tíz díjra jelölte a Filmakadémia.

AJÁNLOTT LINK:
Oscar-díj: a jelöltek mondták (MTI.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik