Kultúra

A tévében: miközben Morgan Freeman zsaru, megáll az idő

Egy csehszlovák vígjáték után nemes emberek önfeláldozó példáit tanulmányozhatjuk, egy halálraítélt és egy falu utolsó órái mellett. Csak Hollywood örök.

Ma kissé messzebbről futunk neki a témáinknak, elvégre nem lehet csak úgy belevágni a súlyos dolgokba, kell egy kis átmenet. A hazaérkezők 18:35-től láthatják az 1984-es csehszlovák vígjátékot, a Nap, széna, eper című klasszikust. Tartalomismertetése nem túl bőbeszédű: „A kis dél-csehországi falu élete hirtelen felbolydul, amikor megérkezik a főiskolás Simon, aki forradalmi újításokat készül bevezetni a tejgazdálkodásban.” Hogy ebből aztán a rendező Zdenek Troska életműve épüljön fel, az az élet rejtélyei közé tartozik. De tény, hogy Troska 1989-ben elkészítette a Nap, széna és pár pofont, majd 1991-ben, immár a rendszerváltástól és a hanyatló nyugat ópiumától megrészegülve a Nap, széna, erotikát. A lavina megindítóját láthatják tehát a Filmmúzeumon.

Követjük az emberiség furcsa titkait felsoroló Tabu sorozat nyomvonalát, és ma az önfeláldozást vesszük górcső alá. Amikor az egyedfenntartás ösztönét felülírja a fajfenntartásé, illetőleg Dugovics Titusz és Maximilian Kolbe kezet ráz, hogy Jézus Krisztusra és egyéb követőire, a vértanúkra már csak nagyon távolról utaljak. Az önfeláldozás különböző kulturális felfogásairól 20:00-kor a National Geographicon tudhatunk meg többet.

Hasonló súlyú a következő műsor, egy iráni film története. A Hajnalhasadás egy rab utolsó napjáról szól, aki, mivel megölt valakit, a következőkre várhat: vagy kivégzik, vagy az áldozat családja megbocsát neki. Mansour az utolsó órákban még újra végiggondolja a gyötrő kérdéseket a jövőről, családról, sorsról, és végigéli újra a végzetes a történéseket. Erős atmoszférájú lélektani dráma a szokás szerint remek iráni színészekkel 21:05-től a Duna II. Autonómián.

Mindezt Hollywood is el tudja mesélni a maga módján: visszavonult, csalódott zsarut egy emberrablás bizonyítéka várja a postaládájában, ami felhívás keringőre. A tettes bele akar kerülni a legtökéletesebb bűnügyeket tartalmazó tankönyvekbe (mármint névvel?). Morgan Freemannek a Hetedikből ismerős szerepét kellett újrajátszania, és várnia, ahogy A pók hálójában vergődő elrabolt kislány mellett felbukkan maga a pók is. 21:20, TV2.

Elmúlás, önfeláldozás, feláldozás után jöjjön némi konzerválás. A Messzitávol című dokumentumfilmben Vécsei Márton egy kis erdélyi falut, Kányádot mutatja be, ahol még mindig a száz évvel ezelőtti sztenderdek érvényesek: tavasszal járhatatlan az út, több a lovaskocsi, mint az autó, a levegő tiszta, mint egy tengerszem. Az amúgy működő, a fiataloknak is perspektívát mutató faluban a városi embernek ártatlanabb, tisztább világ tárul fel, mint őskori rovar a borostyánkőben. De azért ez is múlik elfele. Ahogy a nap is, hisz ezt a filmet már 23:10-kor láthatjuk a Duna TV-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik