Kultúra

Elhunyt a szintetizátor atyja

Elhunyt Milton Babbitt amerikai avantgard zeneszerző, akinek a nevéhez fűződik a világ első elektronikus szintetizátorának kifejlesztése az 1950-es években.

94 éves korában szombaton érte a halál egy princetoni kórházban – közölte Paul Lansky zeneszerző, Babbitt egykori tanítványa és munkatársa a Princetoni Egyetemen.

A Philadelphiában született Babbitt a Princetoni és a New York-i egyetemen diplomázott. 1938 és 1984 között volt a Princetoni Egyetem zenei tanszékének munkatársa, ahol 1984-ben emeritus professzori címet kapott.

Az 1950-es években az RCA amerikai rádiótársaság konzultánsként alkalmazta őt, amikor kifejlesztette Mark II típusú szintetizátorát. Babbitt lett az alapítója a Columbia-Princton Elektronikus Zene Központjának, ahol a szintetizátort felállították.

Babbitt gyakran ötvözte az elektronikus zenét vokállal szerzeményeiben. Az egyetem csak 46 évvel doktori disszertációja megvédése után, 1992-ben ítélte oda neki a doktori címet. A modern zeneszerzők tizenkéthangúságáról (dodekafónia) írt disszertációját ugyanis akkoron elutasították. “Disszertációja annyira előrehaladott volt a kórhoz képest, hogy akkoron nem tudták érdemén értékelni” – magyarázta Theodore Ziolkowski, Babitt egyik barátja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik