Kultúra

Pop art fehéren, feketén – Bécsben

A pop art egyik meghatározó személyisége, Roy Lichtenstein kevéssé ismert, fekete-fehér alkotásaiból nyílt kiállítás Bécsben.
Kapcsolódó cikkek

Az Albertina múzeum május 15-ig látható tárlata Roy Lichtenstein 1961 és 1968 közötti alkotásainak bemutatására vállalkozik. Ezekben az években fordult a képzőművész a kubizmustól és absztrakt expresszionizmustól a képregények és reklámillusztrációk stílusa és témái felé.

Lichtenstein 1961-es és azt követő New York-i kiállításai nagy feltűnést keltettek. Ekkor mutatkozott be először azzal a témaválasztással és ábrázolásmóddal, amelyek később a védjegyei lettek és világhírűvé tették.

A művész igazán azokkal a képregény-szerű festményeivel futott be, amelyeken a képregények jeleneteiből merítve a kinagyított figurákat harsány színekkel és rasztelles felületekkel gazdagította. Ezáltal a képek eredeti összefüggéseiket szinte teljesen elveszítették, és egy teljesen új összefüggésrendszerbe kerültek.

Az Albertinában látható kiállítás három teremben hatvan, többnyire fekete-fehér rajzot és festményt mutat be és betekintést nyújt abba, hogyan kísérletezett az alkotó a tömeggyártásban alkalmazott nyomtatási technikák hatásának utánzásával.

Az alábbi, Roy Lichtenstein festményeiről készült videón mind a korai, fekete-fehér alkotások, mind a későbbi híres képregény-alakok is feltűnnek:

AJÁNLOTT LINKEK:
Pop art az Albertinában (Wien.info)
Modern festészet – 1945 után (verslista.hu)
Roy Lichtenstein életrajza – angolul (arttalk.com)
A bécsi Albertina weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik