Kultúra

Andy Warhol vallásos művészete

Andy Warhol kevésbé ismert, vallásos oldalát, valamint az ebből táplálkozó művészetét mutatja be a New York-i Brooklyn Múzeum kiállítása.

Az Andy Warhol: The Last Decade (Andy Warhol: Az utolsó évtized) a művész nyolcvanas években készült absztrakt alkotásait, köztük Az utolsó vacsora változatait mutatja be.

A pop-art egyik leghíresebb képviselőjeként Warhol frivol, arcátlan és hivalkodó stílusáról volt ismert, azt azonban kevesen tudták róla, hogy hívő görög katolikus ember volt.

“Csak legközelebbi bizalmasai tudták, hogy vallásos volt, és gyakran járt misére” – mondta Sharon Matt Atkins, a Brooklyn Múzeum (Brooklyn Museum) kurátora. Warhol egy Felső East Side-i, a híres-hírhedt Factory-tól távol eső templomot látogatott.

Atkins elmondása szerint Warhol, miután betöltötte az ötvenet, újraértékelte pályafutását, és alkotásaiban egyre inkább teret engedett a vallásos témáknak. Akkoriban jelent meg nála saját halála elkerülhetetlenségének gondolata is.

A művész a halála előtti évben, 1987-ben több mint száz művet készített, amelyekhez Az utolsó vacsora című falfestményt vette alapul Leonardótól. A tárlaton látható alkotások közül három is monumentális méretű, hosszuk 7,6 és 10,7 méter közötti. A legnagyobb vásznon 112 Krisztus-portré szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik