Kultúra

A tévében: demokráciagondok, elszabadult sötét erők

A férfi kéziseknek az utolsó meccsüket kéne megnyerniük, de más csatákról is beszámolunk.

Na, fiúk, már csak egy lépést kell megtenni, miután a spanyolokat sajnos nem tudtuk legyőzni (döntetlen is elég lett volna) a svédországi kézilabda-VB-n, így még egy meccset nyerni kell a hetedik helyért. Ha meglesz, meglesz az olimpiai selejtezős részvétel is, ha nem, még kell izgulni egy évet az EB-ig. Ez a meccs pedig a lengyelek ellen következik, akikkel három hete játszottunk felkészülési meccset, az döntetlen lett – szóval óriási csata lesz, 17:45-től a sport1-en, de bármi lesz is a vége, szép volt fiúk, az eddigi is csodás volt.

Csodás, mint egy katedrális, amelyet olykor szárazföld, olykor a tenger vesz körül. Igen, ez a Mont Saint-Michel gótikus katedrális, amelyet egy magyar ismeretterjesztő film mutat be a Duna II. Autonómián 18:10-től.

1957 és 73 között működött Kecskeméten az Országos Nevelőintézet, ahol a családjuktól különböző okokból (válás, rossz anyagi helyzet, osztályidegen szülők stb.) elszakított gyerekeket tanítottak, neveltek a saját gyerekeiktől szintén elszakított pedagógusok. Megtört sorsok, intézményesített gyerekkor – a sokak által egyáltalán nem ismert ONI történetét Zsigmond Dezső dokumentumfilmje, az Imbolygó lámpások mondja el 21:50-től a Duna II. Autonómián.

Mi van akkor, ha egy náci háborús bűnös a szomszédunk? Todd, az eminens tanuló épp ezt a felfedezést teszi, és zsarolni kezdi az öregembert: vagy elmond neki mindent, amit tud, vagy feladja a rendőrségen. De Todd nem is sejti, milyen erőket szabadít el ezzel – a Stephen King-regény filmadaptációja, az Eminens a mai nap egyetlen filmes ajánlója, az 1998-as filmben egy kisebb szerepben feltűnik David Schwimmer is, és mi 23:00-től láthatjuk, ha a Filmmúzeumra kapcsolunk.

Végül egy egyre hasznosabb ismeretterjesztő sorozatra hívnám fel a figyelmet, bár a jelentőségéhez képest méltatlanul mellőzött idősávban, 1:40-kor kezdődik az m2-n. Ez a Miért épp a demokrácia?, amelynek 4. epizódja a szólásszabadsággal foglalkozik, és a dániai Mohamed-karikatúrák történetét mondja el – a világon végigsöprő botránynak 150 halálos áldozata volt, ami egyszerre groteszk és tragikus, ugyanakkor felhívja a figyelmet a globalizáció erejére, a felelősségteljes viselkedésre és a bátorságra együttesen. A sorozat demokratikus problémákra hívja fel a figyelmet – meglehet, egyszer Magyarország is kap egy epizódot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik