Kultúra

A tévében: Angelina Jolie és Csőrmester a hotelben

A napi kötelező kézilabda-vb mellett klasszikus magyar dráma éppúgy lesz, mint borúlátó jövőfürkésző műsor, női sztárparádé, illetve egy magyar színészlegenda.

Ez igen! Amikor nagyon kell győzni, akkor győzünk – ez a kiegyensúlyozott eredményesség, ez a nagyszerű csapatmunka olyan ritka a magyar csapatsportban. A magyar férfi kézilabda-válogatott azonban legyőzte a németeket, és ezzel – szinte biztosan – elérte a célját. Amit most Spanyolország legyőzésével biztosíthatna be, ami már igazán hab lenne a tortán, pont lenne az i-n, de a németek elleni játékkal nem elképzelhetetlen. Most már vesztenivaló nélkül lehet felszabadultan játszani? Meglátjuk a sport1-en 18:15-től.

Aki a helytállás kapcsán a sportnál kissé nagyobb téttel bíró dolgokra gondol, ugyanekkor, 18:15-től a Filmmúzeumra kapcsolva találja meg a számítását, ahol is Fábri Zoltán nagyszerű filmje, Az ötödik pecsét lesz látható. Hatalom, kis és nagy bűnök – ha a Sánta Ferenc-féle beszédmód felett el is röpült az idő, a Fábri-féle filmnyelv kiállja a próbát. Erre Őze Lajos, Márkus László, Dégi Istávn, Bencze Ferenc, Horváth Sándor, Latinovits Zoltán, Cserhalmi György a biztosíték. No meg Illés György kamerája és persze Fábri rendezése. Mi a moralizálás elmélete és gyakorlata? Mi a hatalom célja? Alapkérdések és katarzis.

Nem lehet persze egész este ilyen magas érzelmi hőfokon égni, kell némi kikapcsolódás is, amelyre a Story4 sorozata, a Hotel Babylon tökéletesen alkalmas. Egy luxushotel életében mindig akadnak érdekes, izgalmas helyzetek, megoldandó szituációk, konfliktusok. Ez a jóféle BBC-s sorozat mindenből eleget tartalmaz, megspékelve az egészet humorral, emberismerettel, profi dialógusokkal – 21:00-tól.

A jelen és a múlt után a jövő kérdésein is eltöprenghetünk kissé – a kevéssé optimista megítélések szerint hamarosan nem az úszómedencénk hőfoka lesz a legnagyobb problémánk, hanem az, hogy legyen mit ennünk. Az élelmiszerár világszintű drágulása már egy ideje mindennapos jelenség, amit az egyre szélsőségesebb időjárás okozta terméskiesés csak egyre fokoz. Ehhez járul a folyamatos és egyre gyorsuló népességnövekedés, így tényleg nem tűnik túl elborult elképzelésnek a folyamatos éhséglázadások és háborúk feltételezése. A részleteket a Spektrumon 21:30-tól a Fenyegető éhínség című ismeretterjesztő film mondja el.

Akinek mára elég a komoly dolgokból, nézhet szépséges és ragyogó női színésznőket (Winona Ryder, Angelina Jolie, Brittany Murphy, Vanessa Redgrave), ahogy lelki életüket próbálják helyrerázni James Mangold Észvesztő című filmjében. A 60-as években játszódó történetben különböző mentális és lelki zavarokkal küzdő lányok építenek különleges közösséget egy intézmény falai között, de a végső kérdés a valódi világban való helytállás. A hölgykoszorút 21:30-tól a Viasat3-on nézhetjük meg.

Süsü, a sárkány, Veszprémi Béla, Csőrmester, Maxipocak: mi a közös bennük? Hangjuk és megformálójuk, Bodrogi Gyula, a fiatalon drámai, aztán vígjátéki színésszé lett legenda, Törőcsik Mari, majd Voith Ági férje, egykori néptáncos, a Nemzet Színésze. A 76 éves Érdemes, Kiváló, Kossuth-, Jászai Mari-díjas színészről lesz szó a XXI. század következő adásában az RTL Klubon 23:25-től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik