Kultúra

A tévében: mi a magyar ma? (hétvégi ajánló)

A magyar kultúra napján és utána a magyarságunkon töprenghetünk Liszttől Cseh Tamásig, a kézilabdától a hokiig pedig a magyarokért szurkolhatunk.

Szombat

Január 22. a magyar kultúra napja (mint tudjuk, az ünnepeket a magyar helyesírás hatályos szabályai szerint kisbetűvel kell írni), ezen a napon írta meg Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Több, mint evidens a kérdés, hogy vajon mit nézzünk a tévében ezen a szimbolikus napon?
Valaki úgy tenné fel a kérdést, ki az az elvetemült, aki ma képes ValóVilágot nézni, de ehhez nincs elég magyartanári hanghordozásom, másrészt próbáljunk meg inkább mélyebbre ásni. Fokozatosan.

Először is hallgassuk meg az ünnepeltet, a Himnuszt Darvas Iván előadásában 19:20-kor az m2-n – elvégre egyszer egy évben nem árt versként is meghallgatni a himnuszunk.

Aztán jöhet egy sokkal mindennapibb funkciója: jelképezni Magyarországot. Esetünkben a kézilabda-válogatottat, amint az aktuális világbajnok Franciaország ellen kell, hogy felvegye a harcot a középdöntőben a svédországi VB-n. Irgalmatlan kemény meccs lesz – tán épp a jeles nap lesz az a plusz motiváció, amely a mi oldalunkra billenti a mérleget – 20:30-tól válik el mindez a sport1-en.

Hogy milyen is a magyar kultúra? Hát amilyen a magyar ember. De milyen a magyar ma? (Amellett, hogy ma mindenki ezt akarja előírni) olyasmi lehet, mint régebben. Ezért ajánljuk Gaál István 1967-es filmjét, a Keresztelőt. A film a 60-as évek filmes-értelmiségi gondolkodásának hű lenyomata: egy szobrász és egy iskolaigazgató találkozik egy keresztelőn, ahol is mentalitásuk, elveik összecsapnak. A szobrász befutott, de megalkuvó, meghasonlott (játssza Latinovits Zoltán), az igazgató pedig sokat szenvedett, de kitart az értékei mellett (Koltai János). Amennyire valósnak és létezőnek tűnik a két emblematikus színész által megformált karakter, olyannyira hamis, őszintétlen mindez összességében: a mondatok, a problémák, hangvétel. Hát ez a nagy nekiveselkedés, ez a nagy akarás, melynek nyögés a vége – ez is a magyar. 20:55-től az m2-n meglátják.

És hova tartunk? Ma már amerikai sorozatokból tanuljuk a világot, tán ezért is olyan nehéz mit kezdenünk a valóságunkkal. Aki esetleg lemaradt volna, a TV6-on most behozhat egy lemaradást: a kettős életet élő Dexter kalandjait kezdi el az adó a legelejéről 21:00-tól.

Persze az igazi karakterjegyeink nem nemzeti szinten különböznek igazán (bármennyire is szeretnénk, hogy így legyen), így jó, ha megnézünk egy bölcs vígjátékot is, Lars von Trier Főfőnökjét, amelyben egy színésznek kellene helytállnia mint fiktív főfőnök, aki a valós döntéseket hozza. Az m2 23:10-től vetíti a filmet.

És persze sok dologban minden ember ugyanolyan – erről Hollywood tudna mesélni, ahol az egész világon érthető-élvezhető (tehát eladható) kultúrcikkekhez a világon a legjobban értenek. Félni pl. mindenki szeret bizonyos határok között, ezért a nap végén (meg kicsit a jövőt illető várakozásaink végett, afféle magyaros mentalitással) egy thrillert. A 23:30-kor az RTL Klubon kezdődő Vágott verzió főszerepeiben maga Hollywood: Robin Williams, James Caveziel és szegény Mira Sorvino látható, Omar Naim eddigi első filmjében épp a látszatról, a rólunk kialakult képről lesz szó – egy emberbe ültetett chip minden pillanatunkat felveszi, amiből később az egész életből filmet csinálnak a szakemberek. De ez a jól fésült változat nem az igazság, melynek pillanata eljön a főhős Alan Hackman életében is. Ahogy mindenkiében.

Vasárnap

Vannak nehéz pillanatok az életben, amikor minden erőfeszítésünk ellenére nem működik semmi, gödör van, hullámvölgy – hasonló érzése lehet a közös szlovén-osztrák-magyar hokibajnokságban, az EBEL-ben szereplő egyetlen magyar csapatnak, a SAPA Fehérvár AV19-nek, amely hatalmas erőfeszítések ellenére is csak az utolsó helyen áll. Az egy nyolcas vereségszériából épp csak kijövő csapatnak most a bajnokság első helyezettjével, a Klagenfurttal kell megmérkőznie. A meccset a Sportklub közvetíti 17:45-től.

Kilenctől két zenés program fut párhuzamosan, az egyik a Cseh Tamás emlékkoncert a Millenárisból, melyen Udvaros Dorottya, Kulka János, Für Anikó, Nagy Péter, Holecskó Orsolya, Szemenyei János, Tompos Kátya, illetve Hrutka Róbert és zenekara állít más megvilágításba egy-egy Cseh-Bereményi szerzeményt. Utóbbi az est rendezője is, s a dalokon túl láthatunk meglepetéseket, archív filmfelvételeket is – 21:00-tól tehát az m1-en.

A másik ajánlatban Borat és Brüno megtestesítőjének korábbi énje, Ali G bukkan fel. Sasha Baron Cohen hülyeségével provokáló, érthetelen szlengben beszélő karaktere most egy egész filmen át kap esélyt a kibontakozásra – Ali G Indahouse a TV6-on 21:00-tól.

Egy rendkívüli tanár, egy tragikus magánéleti sorssal megvert rendező, Máriássy Félix (akiről az európai filmdíjak is kapták a nevük) 1955-ös filmje, az Egy pikoló világos lesz látható 21:25-től az m2-n, egy megtévedő lány vígjátéki története (amikor a megtévedő lányok még csak pikoló söröket ittak…), a főszerepben Ruttkai Éva és Bitskey Tibor.

Végül féljünk kicsit ma is, az Éjjeliőr a hullaházban tipikus horrorcím, de nem tucathorrort takar, amire több érvünk is van 1, Ewan McGregor ilyenekben nem vállal főszerepet, 2, Ole Bornedal (Csak egy szerelmesfilm, Dina vagyok) nem rendez olyanokat 3, a forgatókönyvet társíróként jegyző Steven Soderberg sem átlagos filmjeiről ismert. A történet szerint egy diák a hullaházban vállal éjjeliőri munkát, hogy tanulhasson, de ehelyett belekeveredik egy sorozatgyilkossági ügybe. Láthatjuk még a filmben Nick Noltét, Patricia Arquette-et és Josh Brolint is – 23:50-től a Duna TV-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik