Kultúra

Debrecenből jön a Műcsarnok új igazgatója

Gulyás Gábort, a debreceni Modem eddigi igazgatóját nevezték ki a Műcsarnok ügyvezető igazgatójává.

Gulyás Gábor alapítása, 2006 óta a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ vezetőjeként tevékenykedett.

A Műcsarnok ügyvezető igazgatói posztjára november 18-án írt ki pályázatot a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Akkor a pályázat eredménytelenül zárult, és az eddigi ügyvezető, és az intézményt öt éve Petrányi Zsolt megbízását egy hónappal meghosszabbították.

Az Index szerint a Nemzeti Vagyonkezelő azzal indokolta a pályázat eredménytelenségére vonatkozó döntést, hogy “egyik résztvevő sem nyújtott be a szaktárca képviselője számára meggyőző koncepciót, figyelembe véve az intézmény előtt álló XXI. századi kihívásokat, a megújítással kapcsolatos feladatokat, valamint azt a követelményt, hogy a pályázók jövőre vonatkozó elképzelései legyenek szerves összhangban a kormányzati kultúrpolitikával”. (A pályázaton Petrányi Zsolt mellett Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok vezetője és Molnár Mária, az Ernst Múzeum főkurátora vett részt, a negyedik pályázó kilétét nem sikerült kideríteni.)

Az Index a Műcsarnok kapcsán arról írt, hogy Szőcs Géza államtitkár ötödikként Francesca von Habsburgot, a nemzetközi kortárs művészeti élet neves szereplőjét is “versenybe hozta”, és ő állítólag világhírű gyűjteménye Magyarországra telepítésére is kész lett volna.

A frissen kinevezett Gulyás Gábor a rá váró feladatokról azt mondta: annak érdekében, hogy a kortárs magyar képzőművészet respektje megváltozhasson – mert szerinte most egyfajta szubkultúraként működik, ami néhány ezer ember belügye – , sokkal szélesebb körben kell megjelennie, és nagyobb számú közönséghez eljutnia.
Gulyás Gábor fontosnak nevezte, hogy a kortárs magyar művészek a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódjanak, és ez nem csak pénz kérdése.

“Ezen a téren is vannak konkrét elképzeléseim, amit február első hetében ismertetek” – nyilatkozta Gulyás Gábor.

AJÁNLOTT LINK:
Gulyás Gábor a Műcsarnok új igazgatója (origo)
Egy Habsburg a Műcsarnok élén (Index)
Körkérdés a Műcsarnok igazgatói pályázata kapcsán (artportal.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik